Hlavní obsah

Předzvěst pozemní ofenzívy? Izrael vyzval, aby se Gazané přesunuli na jih Pásma

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tel Aviv / New York

Podle OSN by takový masový přesun obyvatelstva v Pásmu Gazy měl „ničivé humanitární následky“ a situace by se změnila na katastrofální. Světová organizace apeluje na Židovský stát, aby pokyn zrušil.

Foto: Fatima Shbair, ČTK/AP

Destrukce způsobená izraelským bombardováním v Pásmu Gazy

Článek

Izraelská armáda v noci na pátek uvedla, že během příštích 24 hodin by se mělo 1,1 milionu Palestinců v Pásmu Gazy přesunout na jih této oblasti. Informoval o tom mluvčí OSN. Tento krok by mohl podle agentury Reuters být předzvěstí plánované izraelské pozemní ofenzívy.

„OSN považuje za nemožné, aby se takový přesun uskutečnil bez ničivých humanitárních následků,“ uvedl v prohlášení mluvčí generálního tajemníka OSN Stéphan Dujarric. „OSN důrazně apeluje na to, aby byl jakýkoli takový pokyn, pokud bude potvrzen, zrušen a zabránilo se tak tomu, co by mohlo již tak tragickou situaci změnit v katastrofální,“ dodal.

Palestinci obvinili Izrael, že v Gaze používá munici s bílým fosforem

Blízký a Střední východ

Dujarric uvedl, že pokyn izraelské armády se vztahuje také na všechny zaměstnance OSN a osoby ukryté v zařízeních organizace, včetně škol a zdravotnických zařízení.

Podle katarské televize al-Džazíra by se lidé měli přesunout do oblasti na jih od Vádí Gaza, které dělí Pásmo Gazy přibližně na dve poloviny. Území, z něhož Izrael vyzval k evakuaci, obsahuje i město Gaza, tedy nejhustěji osídlenou část oblasti.

Izrael v sobotu překvapil útok asi tisícovky ozbrojenců Hamásu z  Pásma Gazy. Útok si na izraelské straně podle poslední bilance vyžádal více než 1300 izraelských životů, v naprosté většině civilistů. Odvetné letecké útoky Izraele na Pásmo Gazy dosud o život připravily více než 1500 Palestinců, včetně 500 dětí. Zraněno bylo přes 6600 lidí. Své domovy v Pásmu Gazy kvůli izraelským útokům opustilo podle OSN přes 423 000 lidí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám