Hlavní obsah

Hamás si podepsal rozsudek smrti, říká český diplomat v Tel Avivu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha/Tel Aviv

V době sobotního útoku Hamásu byl nejvýše postaveným českým diplomatem v Izraeli zástupce velvyslankyně v Tel Avivu Cyril Bumbálek. Novinkám popsal, jak útok prožíval.

Hamás si útokem pravděpodobně podepsal rozsudek smrti, uvedl pro Novinky zástupce velvyslankyně v Tel Avivu Cyril BumbálekVideo: Novinky

 
Článek

Předpokládám, že útok byl pro Izraelce šok.

Byl to šok. Samotný fakt, že Hamás zaútočil, nebyl šok, raketami útočí na Izrael jednou za několik let, takže to není nic nového. Ale útok, který by byl multidoménový – tedy raketami, pozemní, a dokonce i námořní a vzdušný průnik – byl něčím, co nikdo nečekal. Je to bezprecedentní.

Jak jste prožíval včerejšek vy? Hamás a Islámský džihád sice nějaké rakety vypalují každý rok a někdy i ve velkých salvách, ale málokdy dopadají až na Tel Aviv.

Samotné probuzení do sobotního rána bylo prostřednictvím aplikace, která signalizuje raketové útoky. Mě i rodinu probudil alarm, který ale neoznamoval útok na samotný Tel Aviv.

Raketové bombardování zasáhlo především oblasti, které jsou blíže ke Gaze, protože Hamás a Islámský džihád mají v arzenálu většinou rakety s kratším doletem než 80 až 100 kilometrů. V průběhu dne a zejména včera večer byly odpáleny rakety na Tel Aviv a Jeruzalém. Většinu z nich se podaří eliminovat prostřednictvím systému Iron Dome. Včera večer musel jednu raketu z Gazy zlikvidovat, ale další se systémem podařilo proniknout a spadla v oblasti Tel Avivu a způsobila zranění.

Je to něco, co nelze neprožívat, co člověk vnímá osobně, jakkoli je pravděpodobnost, že nastane v Tel Avivu nějaká dramatická situace, podstatně nižší než v oblastech, které k pásmu Gazy přiléhají, kde intenzita bombardování a zejména pozemní operace Hamásu komunity paralyzovala. Pro lidi to byl šok a trvalo 48 hodin, než se první fázi útoku podařilo zastavit, získat kontrolu nad územím a situaci stabilizovat.

Během dneška ještě probíhaly boje a čištění oblastí přiléhajících k Pásmu Gazy, venkovských malých obcí, kde se teroristé skryli v budovách a zajali rukojmí. Dneska tam probíhala intenzivní vojenská a policejní operace s cílem zajistit tyto oblasti a současně izolovat Pásmo Gazy, aby z něj nemohli teroristé dál pronikat a pokoušet se o nové útoky. Teď se spustí poměrně rozsáhlá vojenská operace s cílem dlouhodobě eliminovat hrozbu teroristů z Pásma Gazy.

Foto: MZV

Cyril Bumbálek na archivním snímku

Není možné nereagovat…

A hlavně není možné, aby zůstala neporušená infrastruktura, která byla k útokům použita. Infrastruktura pro výrobu raket a jejich odpalování i pro systémy bezpilotních letounů a komunikačních systémů, které musely být využity k útoku, je poměrně rozsáhlá. Už nyní je cílem letecké kampaně, která probíhá od včerejška, aby se zničily sklady zbraní a velitelská centra. Sama letecká operace však nepomůže a bude potřeba razantnější pozemní operace, aby se tuto infrastrukturu nepodařilo během pár měsíců obnovit.

Palestinci použili ke zničení tanku Merkava ukrajinskou taktiku

Blízký a Střední východ

Může dojít ke změně rozložení sil, kdy se Hamás dostane do větší izolace?

Hamás už je ve větší izolaci, protože dnes je jeho největším podporovatelem Írán, zatímco dříve si mohl trochu vybírat mezi syrským režimem nebo měkkou podporou Kataru. Dnes už je spíše než suverénem loutkou Teheránu, protože si útokem pravděpodobně podepsal rozsudek smrti. I při předchozích raketových útocích umírali lidé, ale měly za cíl přenastavit režim s Izraelem, získat nějaké výhody pracovních povolení, uvolnit finanční toky. Cílem však nebylo povraždit co nejvíce lidí. Ale toto bylo vraždění ve stylu Islámského státu, které nemá žádné opodstatnění.

Pokud má ještě Hamás nějaké politické ambice, tak mu to znemožňuje vyjednávat, dosáhnout dohody a nového konsensu. Palestinští teroristé si dlouhodobě uzavřeli cestu k tomu, aby s nimi kdokoli vyjednával.

Může během pokračující izraelské operace nastat obligátní situace, kdy začnou zaznívat hlasy o ubohých Palestincích a bude se zapomínat na více než 600 izraelských obětí?

To lze očekávat, situace civilistů v Pásmu Gazy není jednoduchá. Při jakékoli větší operaci nemají kam uniknout, schovat se. Teroristé zneužívají toho, že jsou promíšeni s civilní populací, nemají kasárna a základny, skrývají se mezi civilisty, nemají uniformy, skladují zbraně ve školách a nemocnicích. Obtížně se rozlišuje, kdo je terorista a kdo civilista, a jakákoli rozsáhlá vojenská akce přináší ztráty na životech civilistů a civilní infrastruktuře.

Izraelská armáda se však i nyní snaží předcházet ztrátám na životech, dokonce včera, když probíhaly první letecké útoky na cíle teroristů v Pásmu Gazy, tak se objevily informace, že Izrael nejdřív informoval lidi, aby okamžitě opustili budovu, na kterou bude vypálena raketa nebo shozena bomba. Chránit životy civilistů je součástí modu operandi izraelské armády.

Foto: Amir Cohen, Reuters

Izraelský systém protivzdušné obrany Iron Dome zachycuje rakety odpálené z pásma Gazy

Žádal Izrael o nějakou pomoc?

V případě České republiky ne a my ani nečekáme takovouto žádost, protože izraelský zdravotnický systém je připraven. Zajištění bezpečnosti je prioritou všech vlád. Samozřejmě USA mohou dodat rakety do systému Iron Dome. Česká republika je však v následujících týdnech a měsících připravena pomoci s obnovou zasažených oblastí, jak bude potřeba.

Jak složité bylo zjistit situaci Čechů v Izraeli po zahájení útoku? Čísla o jejich počtu se měnila.

Základním systémem pro zjištění, kolik Čechů se nachází na území jakého státu, je aplikace Drozd, kterou ale využívá jen část cestovatelů, ale ve chvíli kdy nastane nějaká mimořádná okolnost, tak se více lidí registruje. Podle aktuálních dat je v Izraeli 200 registrovaných Čechů, ale počet bude větší. Řada lidí volá na úřad a my se jim snažíme pomáhat.

Na jednání je brzo, teď odpovíme, řekla izraelská velvyslankyně

Blízký a Střední východ

Reklama

Výběr článků

Načítám