Hlavní obsah

Palestinci použili ke zničení tanku Merkava ukrajinskou taktiku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hnutí Hamás se už v sobotu chlubilo záběry, jak zničilo nejmodernější izraelský tank Merkava Mk4, který po zásahu z dronu začal hořet. Vojenští experti upozornili, že byla použita taktika, kterou poprvé uplatnili Ukrajinci.

Hamás zveřejnil záběry, jak svrhl granát na izraelský tankVideo: AP

 
Článek

Na použití této „ukrajinské“ taktiky upozornily severy Bulgarian MilitaryEurAsian Times. Podle expertů měli útočníci použít střelu pro raketový granátomet RPG-7, tandemovou protipancéřovou PV-7VR ráže 105 mm, která váží 4,5 kg. Ta snadno prorazila pancíř, který je na vrchní části tanku slabší.

S improvizovanou taktikou, kdy pod dron podvěsí protitankový granát a ten je shozen shora na tank, kde je jeho pancéřování nejslabší, přišli Ukrajinci během nynějšího konfliktu s ruskými okupanty na svém území.

„Ukrajinská taktika prokázala svou účinnost a bude inspirovat generaci techno-guerill,“ citoval Bulgarian Military z příspěvku na sociální síti.

Tank byl zničen navzdory tomu, že Merkava Mk4 má jednu z nejlepších ochran proti zásahu z protitankových zbraní. Stroj je vybaven aktivním systémem Trophy, který proti blížícímu se projektilu detekovanému radarem vypálí malý počet střel MPEG, které mají za úkol projektil zlikvidovat.

V tomto případě se tak nestalo, protože systém nebyl aktivován, nebyly ani zvednuté pancéřové desky, které kryjí výmetnice střel MPEG. Podle některých analýz měl tank i nasazenou ochranu ústí hlavně.

Útok tedy nevypovídá nic o kvalitách systému Trophy, jímž jsou kromě merkav vybaveny i americké abramsy nebo poslední verze německých leopardů, ale spíš o tom, že Izraelci žádný útok nečekali.

Hamás postupoval v duchu slov íránského generála

Blízký a Střední východ

Reklama

Výběr článků

Načítám