Hlavní obsah

Hamás má ve skladech dostatek zásob na čtvrt roku bojů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Teroristické hnutí Hamás, které 7. října rozpoutalo válku v Izraeli, po dobu několika let hromadilo palivo, potraviny, léky a munici, které nyní skladuje v podzemních tunelech vybudovaných pod Gazou. S odkazem na arabské a západní představitele o tom informuje americký deník The New York Times.

Foto: Síť X / IDF

Izrael zveřejnil satelitní snímek skladu paliva v Pásmu Gazy

Článek

Hamás podle oslovených úředníků nashromáždil stovky tisíc litrů paliva pro vozidla i rakety, výbušniny, zásoby potravin, léků a vody. Vysoce postavený libanonský představitel podle amerického listu uvedl, že Hamás má dostatek zásob k tomu, aby mohl „bojovat tři až čtyři měsíce bez jejich doplnění“.

Všichni oslovení představitelé hovořili s NYT pod podmínkou anonymity. Sdělovali totiž informace ze zpravodajských zdrojů nebo odposlechů. Podle nich jsou zásoby uchovávány především v podzemí. Upozornili však, že je obtížné získat přesné údaje o jejich množství.

Jak poznamenal NYT, izraelská blokáda způsobila, že v Pásmu Gazy je nedostatek prakticky všeho, a místní obyvatelé si musejí vystačit s tím málem potravin a vody, co se jim podařilo sehnat. I přesto se ale nezdá, že by se bojeschopnost Hamásu snižovala. Teroristické hnutí od začátku války vypálilo na Izrael stovky raket a odrazilo řadu vpádů do této enklávy.

Tisíce lidí v Gaze rabují zásoby ve skladech s humanitární pomocí OSN

Blízký a Střední východ

Hamás se k zásobování v posledních týdnech vyjádřil jen poskrovnu. Jím řízená vláda v Gaze ale tvrdí, že má pouze nouzové zásoby paliva, které se rychle vyčerpávají.

„Nemocnice, sanitky a hasičské vozy využívají vládní nouzové zásoby paliva, uvedl podle NYT Salama Marouf, šéf tiskové kanceláře vlády v Gaze.

Vyčerpané zásoby

V posledních dnech pohonné hmoty nabývají na významu. Izrael zatím odmítl povolit dodávku jakéhokoli paliva do Gazy, a to i přesto, že do ní začíná proudit humanitární pomoc. Velká část enklávy tak zůstává bez elektřiny, která by mohla pohánět nemocnice.

Foto: Novinky

Speciál: Válka v Izraeli.Foto: Novinky

Organizace spojených národů (OSN) v Gaze ve čtvrtek uvedla, že již „téměř vyčerpala své zásoby paliva a začala výrazně omezovat svoji činnost“.

Ohledně chybějících pohonných hmot se vyjádřil Jonathan Conricus, mluvčí izraelské armády, který podle NYT uvedl, že pokud obyvatelé Gazy nebo OSN potřebují palivo, měli by ho získat od Hamásu.

„Hamás palivo má. Má ale jiné priority- zajistit ventilaci pro svůj systém tunelů, odpalování raket a velení a řízení,“ uvedl ve čtvrtek Conricus.

Podle Samira Ghattase, egyptského strategického analytika, existuje jen „malá šance“, že by toto teroristické hnutí bylo ochotno poskytnout potraviny nebo jiné zásoby civilistům.

„Hnutí Hamás se stará jen o své potřeby. Veřejnost v Gaze pro ně neznamená vůbec nic,“ prohlásil Ghattas.

Egyptská letoviska zasáhli jemenští povstalci, tvrdí Izrael

Blízký a Střední východ

Reklama

Výběr článků

Načítám