Hlavní obsah

Tisíce lidí v Gaze rabují zásoby ve skladech s humanitární pomocí OSN

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tisíce obyvatel Gazy se vloupaly do skladů a distribučních středisek palestinského úřadu OSN pro palestinské uprchlíky (UNRWA). Informuje o tom agentura Reuters, podle které místní obyvatelé ukradli mouku a další „základní věci pro přežití“.

Foto: Profimedia.cz

Sklady UNRWA v Gaze

Článek

„Je to znepokojivé znamení, že se po třech týdnech války a přísného obléhání Gazy začíná rozpadat občanský pořádek,“ uvedla podle Reuters UNRWA ve svém prohlášení.

„Lidé mají strach, jsou frustrovaní a zoufalí. Napětí a strach ještě zesílily kvůli přerušení telefonického a internetového spojení,“ řekl šéf pobočky UNRWA v Pásmu Gazy Thomas White. Velmi málo kamionů, pomalé procesy, přísné kontroly a zákaz dodávek pohonných hmot, to vše podle něj komplikuje pomoc a zvyšuje napětí v oblasti. Telefonní a internetové spojení v Pásmy Gazy se dnes začíná pomalu obnovovat, přerušení trvalo více než 24 hodin

Dodávky do Pásma Gazy jsou omezeny od chvíle, kdy Izrael začal odvetné bombardování v reakci na teroristický útok Hamásu ze soboty 7. října.

Hamás má ve skladech dostatek zásob na čtvrt roku bojů

Blízký a Střední východ

Minulou sobotu se přes egyptský hraniční přechod Rafáh dostaly do Gazy první kamiony s humanitární pomocí, které přivezly potraviny, vodu a léky. Od té doby jich do této oblasti přejelo několik desítek.

Hamás zásoby má

List The New York Times (NYT) s odvoláním na arabské a západní představitele uvedl, že teroristické hnutí Hamás několik let hromadilo stovky tisíc litrů paliva pro vozidla i rakety, výbušniny, zásoby potravin, léků a vody, které nyní skladuje v podzemních tunelech vybudovaných pod Gazou.

Podle Samira Ghattase, egyptského strategického analytika, však existuje jen „malá šance“, že by toto teroristické hnutí bylo ochotno poskytnout potraviny nebo jiné zásoby civilistům.

„Hnutí Hamás se stará jen o své potřeby. Veřejnost v Gaze pro ně neznamená vůbec nic,“ prohlásil Ghattas.

Reklama

Výběr článků

Načítám