Hlavní obsah

Boje v Pásmu Gazy mají další mrtvé, v mešitě našli dílnu na rakety

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

V Pásmu Gazy se navzdory neustálým zprávám o možném příměří výměnou za část zajatců dále bojuje, přičemž přibývá mrtvých na obou stranách. Palestinská média zmiňují 15 mrtvých v táboře Nusajrát, Izraelské obranné síly (IDF) uvedly, že padli další dva izraelští vojáci.

Mešita v oblasti Zajtúnu v Gaze sloužila jako laboratoř pro výrobu zbraníVideo: Reuters

 
Článek

Palestinská agentura Wafa uvedla, že při náletu na tábor ve střední části Pásma Gazy bylo zabito 17 lidí, palestinské informační středisko uvádí 15 mrtvých; a „velký počet“ lidí má být pod troskami. Údaje není jak ověřit, IDF se k nim nevyjádřily, naspala stanice BBC.

Izraelská armáda uvedla, že 188. obrněná brigáda objevila laboratoř a dílnu, kde Hamás vyráběl rakety. Vstup do tunelu byl v mešitě v Zajtúnu, kde byla také objevena nástražná výbušná zařízení a dron.

Foto: Reuters

Mešita v oblasti Zajtúnu v Gaze sloužila jako laboratoř pro výrobu zbraní

„Mešita v oblasti Zajtúnu sloužila jako laboratoř pro výrobu zbraní,“ řekl mluvčí IDF Daniel Hagari. Vojáci do ní vstoupili, a když se ujistili, že v ní nejsou žádné nastražené výbušniny, našli v mešitě šachtu a schodiště. Ve sklepě podle něj vojáci našli dílnu na výrobu raket: „Teroristé vyrábějí rakety v mešitě. Použili islám a symboly islámu k vytváření teroru.“

Izraelská armáda oznámila, že během pondělních bojů byli v Gaze zabiti další dva vojáci ve věku 20 a 26 let. V bojích padlo 68 vojáků, uvedl list The Times of Israel. Podle něj část připadá na vlastní palbu, protože v Pásmu Gazy operuje několik tisíc pěšáků, tanky a vojáci z dalších jednotek. Vedou boje ve složitém městském prostředí, kde není jasná fronta.

Celkem má Izrael 383 obětí z řad vojáků, naprostá většina připadá na útoky Hamásu na izraelské základny 7. října.

Dohoda o příměří je blízko, tvrdí politický šéf Hamásu

Blízký a Střední východ

Džabálíja je obklíčená

Izraelská armáda v úterý oznámila, že 162. divize dokončila obklíčení Džabálíje na severu Pásma Gazy. Dodala, že 215. dělostřelecký pluk a letectvo podniklo na Džabálíju, z níž v pondělí stoupal hustý dým, tvrdé útoky, aby „připravilo bojiště na zemi“.

Na okraji Džabálíje se podařilo objevit tři vstupy do tunelů, ve kterých byli operativci Hamásu. Na předměstích Džabálíje s nimi bojuje 401. obrněná brigáda a pěší brigáda Nahal.

Dále se bojuje u Indonéské nemocnice. Její ředitel Marván Sultán sdělil, že střelba je slyšet zblízka. V nemocnici je podle něj 500 pacientů.

Izrael utrpěl porážku, uvedl íránský vůdce

Blízký a Střední východ

Reklama

Výběr článků

Načítám