Hlavní obsah

Nemocnicemi v USA se šíří nebezpečná houba. Hostitele kolonizuje

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Americkými nemocnicemi se znepokojivou rychlostí šíří potenciálně smrtící „superkvasinka“ Candida auris. Houbová infekce napadá oslabené jedince. Pokud už se na těle uchytí a způsobí zánět, ve třetině až polovině případů hostitele usmrtí. Podle serveru stanice NBC News na to v pondělí upozornilo americké Středisko pro kontrolu nemocí (CDC).

Foto: Profimedia.cz

Candida auris

Článek

„Zvyšující se rychlost přibývání nových případů v posledních letech nás znepokojuje. Zaznamenali jsme nárůst nejen v oblastech, kde už k infekcím docházelo, ale i ve zcela nových,“ konstatovala šéfka zdravotníků CDC Meghan Lymanová.

Výskyt Candidy auris v nemocnicích američtí zdravotníci sledují od roku 2016. Znepokojovat je ale začala až v posledních letech. Mezi roky 2019 a 2020 zaznamenali 756 případů, což je meziroční nárůst o 59 %, o rok později už to bylo 1471, což je další skok, rovnou o 95 %.

Alarmující je podle CDC nejen počet povětšinou chronicky nemocných, které houba napadne a působí jim zdravotní komplikace, ale i přenašečů, které superkvasinka „jen“ kolonizuje. To znamená, že se v jejich tělech usadí, aniž by jim působila nějaké zdravotní komplikace. Tito lidé pak mohou nákazu nevědomě šířit dál.

Z malé ranky se vyvinul nebezpečný absces, za vše mohla gumička do vlasů

Zdraví

V roce 2020 narostl počet kolonizovaných o 21 % a o rok později dokonce o 209 %, na celkových 4041 nevědomých přenašečů.

Candida auris

Pokud kvasinková infekce Candida auris pacienta usmrtí, zpravidla je to kvůli zátěži, kterou způsobí vyvolaný zánět v kombinaci s předchozím onemocněním. Infekce superkvasinkou může vést k septickému šoku, což je stav, kdy tělo reaguje na infekci zánětlivou reakcí, která může způsobit poškození až selhání více orgánů a následnou smrt pacienta.

V případě infekce plic Candida auris může dojít k dýchacímu selhání, což může vést k hypoxii (nedostatku kyslíku) a následně ke smrti pacienta.

Objevena v Japonsku

Candida auris byla poprvé objevena a popsána v roce 2009 v Japonsku. Od té doby se rozšířila takřka do celého světa včetně Evropy. Potíž je, že je rezistentní proti antimykotikům a dalším léčivům. Navíc je obtížně zjistitelná. Není to problém jen pro nakažené jedince, ale také do budoucna, varuje CDC. Neznamená to však, že by byli lékaři zcela bezbranní. K léčbě většinou používají kombinace několika léků.

Candida auris se může přenášet z člověka na člověka (šířit ji může i jedinec, na němž se neuchytí) nebo dotykem s kontaminovanými předměty. Příznaky infekce mohou být nespecifické, ale patří k nim záněty v hrdle, uchu, ale například i močovém ústrojí. V závažných případech může kvasinka u pacienta vyvolat sepsi.

„Pacient z Düsseldorfu“. Lékaři potvrdili úplné vyléčení pátého člověka s HIV

Věda a školy

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám