Hlavní obsah

Nejen Biden. Trumpovy stále častější přeřeky mohou být pro prezidentskou kampaň problém

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Americký exprezident Donald Trump, který dlouhodobě upozorňuje na vysoký věk a občasné verbální problémy svého rivala Joea Bidena, stále častěji ve svých projevech sám vypadává z formy. V poslední době například varoval před zatažením USA do druhé světové války či si popletl název města, kde v tu chvíli pronášel řeč.

Foto: Reuters

Exprezident Donald Trump chce usilovat o další mandát.

Článek

Jeden za 80, druhý za 77. Tak by se dal parafrázovat pravděpodobný souboj o prezidentské křeslo v USA na podzim roku 2024: zatím to totiž vypadá, že se v něm střetnou aktuálně osmdesátiletý úřadující demokratický prezident Joe Biden (narozen 20. listopadu 1942) se 77letým republikánem a exprezidentem Donaldem Trumpem (*14. června 1946).

Zatím se zdálo, že vysoký věk bude překážkou hlavně pro Bidena, jehož každé nejisté gesto, zakopnutí či rétorický přešlap jsou pod drobnohledem nejen amerických médií. A Donald Trump, známý svým obhroublým slovníkem, se toho snažil náležitě využívat – nejednou naznačoval, že Biden je podle jeho názoru pro pokračování v prezidentské funkci „nekompetentní“ právě kvůli vysokému věku.

Jenže teď Trump, jen o tři a půl roku mladší než Biden, tuto medicínu poznává sám. Poslední týdny totiž přinesly při jeho veřejných vystoupeních nebývalé množství přeřeků a faktických nesmyslů, které vyvolávají otázky o duševní svěžesti muže, který v minulosti proslul důraznými, přesně zacílenými projevy, které dokázaly elektrizovat davy.

Viktor Orbán je velký vůdce Turecka, prohlásil Trump

Amerika

Jak uvádí deník The New York Times, teď místy vyvolávají spíše smích či nesouhlasné bučení. Tak jako minulou neděli při projevu ve městě Sioux City v Iowě, které k nelibosti davu zaměnil za lokalitu Sioux Falls. Ta ale leží o 140 kilometrů dál v jiném federálním státě, v Jižní Dakotě.

V září zase Trump prohlásil, že „Bidenova nekompetentnost (…) vede Ameriku na pokraj druhé světové války“. Ta ovšem skončila v roce 1945. Při výčtu svých úspěchů zmínil, jak v roce 2016 ve volbách „porazil Obamu“. Ve skutečnosti byla jeho vyzývatelkou Hillary Clintonová. Na Izrael pak podle něj místo Hamásu zaútočil hummus. A tak dále.

Pro mnoho Američanů jsou příliš staří oba

Průzkumy veřejného mínění ukazují, že rostoucí počet Američanů si myslí, že pro prezidentskou funkci jsou příliš staří oba favorité. Podle srpnové sondáže firmy The Associated Press-NORC Center for Public Affairs tento názor zastává 43 procent respondentů.

Berwood Yost, šéf agentury Franklin & Marshall, upozorňuje, že pokud se v příštích měsících na Trumpa snese kritika kvůli věku a slábnoucím kognitivním schopnostem s podobnou razancí jako dříve na Bidena, jeho narcistní osobnost to nepochybně silně raní.

Zda to může mít nějaký vliv na to, koho Republikánská strana nakonec vybere jako kandidáta, který se na podzim 2024 postaví Bidenovi, ale není vůbec jisté. Průzkumy mezi republikánskými příznivci totiž setrvale ukazují Trumpovu naprostou dominanci: na konci října jej za nejvhodnějšího stranického nominanta považuje zhruba 56 procent straníků. Druhý v pořadí, floridský guvernér Ron DeSantis, má podporu jen 16 procent.

Bude zajímavé sledovat, zda se teprve 45letý DeSantis bude snažit kartu Trumpova věku v kampani hrát – zatím se omezil spíše na mírnější prohlášení. „Trump je dnes docela jiný chlápek než byl před šesti, sedmi lety (…) Ztratil tah na branku,“ řekl DeSantis nedávno při kampani v New Hampshiru.

Průzkum: Biden vede nad Trumpem, ostatní republikáni ho ale porážejí

Amerika

Prezidentské volby v USA: Kdy budou, jaká jsou pravidla a kandidáti

Volby USA

Reklama

Výběr článků

Načítám