Hlavní obsah

Průzkum: Biden vede nad Trumpem, ostatní republikáni ho ale porážejí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Spojené státy se před prezidentskými volbami v příštím roce nacházejí v paradoxní situaci, naznačuje nový průzkum zveřejněný stanicí Fox News. Demokratický šéf Bílého domu Joe Biden v celonárodní podpoře těsně poráží exprezidenta Donalda Trumpa, který dominuje mezi republikány. Ve srovnání s ostatními republikány – Ronem DeSantisem či Nikki Haleyovou – Biden naopak celonárodně ztrácí. Ani jeden z nich ale není favoritem ve své straně.

Foto: Profimedia.cz

Donald Trump a Joe Biden

Článek

Biden nyní v hypotetickém souboji Trumpa celonárodně velmi těsně poráží o pouhý procentní bod. Jenže například floridský guvernér DeSantis má nad nynějším prezidentem naopak navrch o dva procentní body, někdejší americká velvyslankyně při OSN Haleyová pak Bidena předstihla dokonce o čtyři procentní body, ukázal průzkum. Nevypadá to ale, že by republikáni vyslali do souboje s Bidenem někoho jiného než Trumpa.

V průzkumech mezi samotnými republikány totiž exprezident stále dominuje tak výrazně, že stranické primárky příští rok v tuto chvíli vypadají téměř jako pouhá formalita. Trumpa nyní navzdory četným právním bitvám a kontroverzím podporuje okolo 58 procent republikánů, DeSantis (17 procent) a Haleyová (zhruba 7,5 procenta) pro něj v tuto chvíli nepředstavují žádnou hrozbu, ukazuje průměr průzkumů z poslední doby na webu RealClearPolitics.

Průzkum zveřejněný stanicí Fox však není třeba přeceňovat. Volby, které se konají 5. listopadu 2024 jsou ještě daleko, rozdíl je na úrovni statistické chyby, a především – o prezidentovi USA rozhoduje hlasování na úrovni států, nikoliv celonárodní podpora. Trump, který v roce 2016 vyhrál souboj o Bílý dům, ačkoliv jeho sokyně Hilary Clintonová získala celonárodně o 1,7 milionu hlasů více, by to tom mohl vyprávět.

Prezidentské volby v USA: Kdy budou, jaká jsou pravidla a kandidáti

Volby USA

Třetí obvinění exprezidenta Trumpa rozdělilo republikány, v souboji s Bidenem by stále šanci měl

Amerika

Reklama

Výběr článků

Načítám