Hlavní obsah

Americké astronauty na ISS poprvé v historii dopraví raketa soukromé firmy

– Florida

Po devítileté přestávce se ve středu američtí astronauti vydají k Mezinárodní vesmírné stanici (ISS) opět v americké lodi a z území Spojených států. Ve 22:33 SELČ má z Kennedyho vesmírného střediska na Floridě odstartovat raketa Falcon 9 s lodí Crew Dragon patřící společnosti SpaceX, na jejíž palubě budou astronauti NASA Robert Behnken a Douglas Hurley.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Astronauti se chystají na první let soukromou raketou do kosmuVideo: Reuters

 
Článek

Přistání na ISS je plánováno o 19 hodin později.

Kromě toho, že Američané po dlouhé době už nepoletí v ruské lodi Sojuz ani z kosmodromu Bajkonur v Kazachstánu, půjde o významnou událost i z jiného hlediska. Poprvé totiž do vesmíru dostane lidskou posádku soukromý dopravce. Nosná raketa Falcon 9 a loď Crew Dragon patří společnosti SpaceX podnikatele Elona Muska.

NASA dala zelenou středečnímu startu soukromé lodi s americkými astronauty

Věda a školy

NASA se stala závislou na ruské vesmírné agentuře Roskosmos po ukončení programu raketoplánů v polovině roku 2011. Zbavit se této závislosti je pro Američany nejen otázkou prestiže, ale i nákladnosti. Mluvčí NASA Stephanie Schierholzová nedávno sdělila, že místo pro jednoho astronauta v Sojuzu bude na plánovaný podzimní let stát více než 90 milionů dolarů (přes 2,2 miliardy korun).

Astronauti jdou před cestou na ISS do karantény. Po devíti letech odstartují z Floridy

Věda a školy

Středeční let je stále jen testem nové lodě. Zatím se neví, kolik času Behnken a Hurley na ISS stráví. Zda to bude jeden nebo čtyři měsíce, závisí na tom, jak dobře se jejich Crew Dragon povede, ale také na stavu další pilotované lodě Crew Dragon, kterou SpaceX připravuje pro první, už provozní misi těchto vesmírných transportérů, označenou jako Crew-1.

Foto: David J. Phillip, ČTK/AP

Raketa Falcon 9 s lodí Crew Dragon odstartuje z vesmírného střediska na Floridě

Reklama

Výběr článků

Načítám