Hlavní obsah

„Ale co už, zastřílíme si.“ Autobusy začínají svážet mobilizované Rusy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ulan-Ude

První mobilizované Rusy už odvezly autobusy do středisek vojenské správy předtím, než je armáda vyšle na výcvik a na frontu na Ukrajinu, uvedl zpravodajský portál Meduza. V Burjatsku na ruském Dálném východě obcházeli náboráři byty už v noci na čtvrtek a rovnou z nich odváděli muže.

Foto: Reuters Photographer, Reuters

Ruští policisté hlídkují v Petrohradu před chystanými demonstracemi proti mobilizaci.

Článek

Podle serveru Tajga.info odjížděli první mobilizovaní hromadně také z Jakutska, další republiky ve východní části Ruska. Částečnou mobilizaci ohlásil ve středu ruský prezident Vladimir Putin.

Mobilizované muže z Burjatska svážejí od rána autobusy do metropole Ulan-Ude, kde se nachází shromažďovací středisko vojenského komisariátu pro Burjatskou republiku. Před ním čekají ženy na své příbuzné, aby jim předaly například cigarety, popsala Meduza. Další už organizují sbírky cigaret nebo i teplých čepic přes skupiny na sociálních sítích.

Protestovali, půjdou na frontu. Demonstranti dostávají povolávací rozkazy

Evropa

„Je mi 45 let, sloužil jsem asi tak tisíc let zpátky. V žádných oblastech bojů jsem nebyl. Ale co už, zastřílíme si,“ sdělil Meduze v Ulan-Ude jeden z mobilizovaných mužů.

Dalšímu předvolanému, Sergejovi, je 49 let. I on říká, že v armádě sloužil před velmi dlouhou dobou. Tvrdí, že smrti se nebojí. „I když s manželkou jsem se rozloučil, i s dcerami,“ říká a nedokáže přitom zadržet slzy. „No nic, tak jedu na frontu,“ uzavírá.

Armáda mobilizované obyvatele Burjatska podle informací Meduzy pošle na výcvik do Čity nebo Blagoveščensku ve východní části Ruska. Odtud poputují na frontu. Rusko podle středečního oznámení ministra obrany Sergeje Šojgua povolá do armády 300 tisíc rezervistů s vojenskou zkušeností.

Protestovali, půjdou na frontu. Demonstranti dostávají povolávací rozkazy

Evropa

Jak ale podotkl představitel lidskoprávní organizace Agora Pavel Čikov, Putinovo nařízení umožňuje mobilizovat v podstatě neomezený počet lidí.

Narukovat musí také někteří lidé, kteří se ve středu zúčastnili demonstrací v několika ruských městech. Policie zatkla téměř 1400 protestujících. Nejvíce jich bylo v Petrohradu a v Moskvě.

Někteří Rusové se zase pod hrozbou mobilizace rozhodli svou vlast opustit a hromadně zakoupili letenky z Ruska do východnějších zemí.

Reklama

Výběr článků

Načítám