Hlavní obsah

Protestovali, půjdou na frontu. Demonstranti dostávají povolávací rozkazy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rusové už začali dostávat povolávací rozkazy do armády na základě mobilizace, kterou země ve středu vyhlásila. Předvolání dostali i někteří z těch, kteří se ve středu večer účastnili demonstrací proti mobilizaci.

Foto: Reuters Photographer, Reuters

Ruští policisté zatýkají jednoho z demonstrantů v Moskvě

Článek

Taková informace podle OVD-Info přišla ze čtyř moskevských policejních oddělení. Jednomu ze zadržených pak policisté a úředníci vyhrožovali desetiletým odnětím svobody, pokud dokument nepřevezme.

„Udělám cokoli, ale na frontu nepůjdu,“ řekl BBC jeden z mužů oslovených v Moskvě. Doplnil, že se raději nechá zavřít do vězení, než aby se smířil s vysokou pravděpodobností smrti ve válce.

Na sociálních sítích se objevují záběry z východních částí země, kde už muži všeho věku nastupují do autobusů. Zda jsou ale záběry už z mobilizace, není zcela jasné. Jeden z nich je například z Blagověščensku, který leží v Amurské oblasti na hranicích s Čínou.

Objevily se i informace, že vojenská policie zadržuje muže přímo v ulicích a odváží je do náborových kanceláří. Další dostávají oznámení, že nesmí opustit své bydliště. Kritériím pro mobilizaci vyhovuje 25 milionů lidí, povoláno jich má být 300 000. Nikdo tak neví, zda právě na něj padne volba.

V západoruském městě Toljatti někdo zapálil budovu, kde měly nábory probíhat. Molotovův koktejl kdosi hodil i do jedné z náborových kanceláří v Petrohradě.

„V noci na 22. září neznámá osoba zapálila administrativní budovu. Událost vyšetřuje ministerstvo vnitra,“ oznámil resort. Už v dubnu na fasádu budovy někdo vylil červenou barvu.

Utéct před válkou? Rusové jsou doma v pasti

Válka na Ukrajině

Rusové se snaží před mobilizací opustit zemi, výrazně stoupl zájem o letenky, jejich ceny se ve středu vyšplhaly do astronomických výšin – pokud byly vůbec k dostání. Dlouhé kolony se tvořily na hranicích s Finskem, které prozatím nezakázalo vstup do země Rusům se schengenským vízem. Fronty se utvořily také na hranicích s Gruzií, kterou před několika lety Rusko vojensky napadlo, ale nyní tam ruští občané chtějí najít útočiště před mobilizací. Kolony jsou hlášeny také od hranic s Mongolskem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám