Hlavní obsah

ON-LINE: Světoví lidři gratulují Bidenovi ke zvolení, Trump se vrací z golfu

Novinky, ČTK, jem, mso, drk
Aktualizováno

Spekulace jsou u konce, 46. prezidentem Spojených států se stane Joe Biden. Americká média ho vyhlásila vítězem voleb poté, co s dostatečným náskokem odskočil svému soupeři v Pensylvánii. Prezidenta Donalda Trumpa zpráva zastihla při hraní golfu ve Virginii, s výsledky voleb nesouhlasí a připravuje se na právní bitvu. Biden by měl v pondělí představit 12 člennou pracovní skupinu k boji s pandemií koronaviru.

Článek

20:39 - Podle informací CNN právě Donald Trump opustil golfové hřiště ve Virginii a vrací se zpátky do Bílého domu. Okolo komplexu se sešly stovky Američanů oslavující zvolení Joea Bidena prezidentem USA.

20:37 - Lidé, kteří se shromáždili před Bílým domem, tancují na písničku YMCA. Právě tu Trump často pouštěl na svých mítincích s podporovateli.

20:26 - Zvolení volitelé nemusí ve skutečnosti hlasovat pro ty kandidáty, které jejich spoluobčané v daném státě vybrali. Ústava jim to explicitně nenařizuje. Jednotlivé státy mají nicméně zákony, které by případné takzvané „nevěrné volite” pokutovaly. V historii Spojených států se stalo celkem 165krát, že volitel hlasoval pro jiného politika, než měl.

20:06 - Donald Trump je teprve šestým americkým prezidentem, který nebude mít druhé období. Prvním byl 27. prezident William Taft, který v roce 1912 prohrál volby s Woodrowem Wilsonem.

Druhým byl Herbert Hoover, kterému politicky „zlomila vaz” ekonomická krize zvaná „Velká deprese”. V roce 1932 ho porazil Frankin Delano Roosevelt. Zajímavostí je, že právě „FDR” je jediným prezidentem v historii, který byl zvolen na více než dvě volební období.

Třetím případem prezidenta, který neobhájil svůj mandát, byl Gerald Ford, kterého v roce 1976 porazil Jimmy Carter. Ten je zároveň čtvrtým případem. V roce 1980 ho porazil republikán Ronald Reagan.

Šestým prezidentem, kterému nebylo druhé volební období přáno, byl George Bush starší. V roce 1992 prohrál volby s Billem Clintonem.

Učitelka Jill Bidenová první dámou USA

Volby USA

20:00 - Budoucí první dáma Jill Bidenová sdílela na svém Twitteru fotku cedule, kterou měli s manželem u svého domu ještě v době, kdy byl Joe Biden viceprezidentem USA. Slovo „Vice” na něm symbolicky zakrývá. Zvolený prezident má na snímku kšiltovku s číslem 46, které odkazuje na fakt, že bude 46. prezidentem Spojených států.

19:55 - Podle americké stanice CNN oznámí Joe Biden v pondělí složení pracovní skupiny k pandemii koronaviru. Ta by se měla skládat z 12 členů, uvedly zdroje.

19:50 - Donald Trump neuznal svou porážku v amerických prezidentských volbách, jeho nejbližší spolupracovníci se kvůli jeho odmítavému postoji od něj mohou brzy odklonit. Tento plán podle stanice CNN zvažuje viceprezident Mike Pence.

Opusťte Trumpa, našeptávají poradci viceprezidentovi Penceovi

Volby USA

19:46 - V newyorkské čtvrti Manhattan lidé oslavují vítězství demokratického kandidáta přímo před věží Trump Tower.

19:42 - Prvním republikánským senátorem, který veřejně uznal výhru Joea Bidena a Kamaly Harrisové, je Mitt Romney. Uvedl, že oba zvolené politiky považuje za dobrosrdečné a obdivuhodné osobnosti.

19:38 - Svou gratulaci zaslal i český premiér Andrej Babiš. Zdůraznil, že je pro ČR důležité, aby Spojené státy potvrdily svoji roli v NATO a věří, že nový prezident uzavře obchodní dohodu s Evropskou Unií.

19:36 - Prezident České republiky Miloš Zeman zaslal v sobotu gratulační dopis Josephu Rovinette Bidenovi, nově zvolenému prezidentovi Spojených států amerických, uvedl v sobotu na Twitteru prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček.

Zeman zaslal gratulaci Bidenovi

Domácí

19:31 - Další z řady gratulací přichází od bývalého prezidentského kandidáta Republikánské strany Jeba Bushe. „Modlil jsem se za našeho prezidenta většinu mého dospělého života. Budu se modlit i za vás a váš úspěch. Mnoho lidí spoléhá na to, že nás povedete,” napsal na Twitteru.

19:26 - Podle agentury Bloomberg se volební účast pohybuje okolo 68,6 až 72,1 procenty. To představuje zhruba 157,1 až 165 milionů oprávněných voličů.

19:20 - Ke gratulaci se připojil také bývalý Bidenův šéf, 44. prezident USA, Barrack Obama. Podle něj musí nyní Američané pracovat na demokracii víc než kdy dřív. Nově zvolené dvojici vyjádřil plnou podporu.

19:10 - Britský premiér Boris Johnson pogratuloval Bidenovi a Harrisové ke zvolení. Podle svých slov se těší na spolupráci na společných prioritách, jakými jsou řešení klimatických změn, obchod a bezpečnost.

19:03 - Podle CNN v tuto chvíli prezident Trump hraje golf ve Virginii.

19:00 - Zvolenému prezidentovi Bidenovi gratulují další světoví lidři. Po kanadském premiérovi se vyjádřila například skotská premiérka Nicola Sturgeonová, řecký premiér Kyriakos Mitsotakis, nebo maltský premiér Robert Abela. Svá přání zaslala i pařížská starostka Anne Hidalgová a její londýnský protějškek Sadiq Khan.

18:44 - Bývalý republikánský guvernér Ohia John Kasich vyzval obě strany, aby si začaly naslouchat. „Joe Biden není žádný socialista. Nejlepší věc, co se mu přihodila je, že republikáni budou mít v Senátu jen těsnou většinu,” řekl. Podle něj bude nový prezident vládnout jako centrista a dobře propojovat demokraty s republikány.

18:44 - Bývalý republikánský guvernér Ohia John Kasich vyzval obě strany, aby si začaly naslouchat. „Joe Biden není žádný socialista. Nejlepší věc, co se mu přihodila je, že republikáni budou mít v Senátu jen těsnou většinu,” řekl. Podle něj bude nový prezident vládnout jako centrista a dobře propojovat demokraty s republikány.

Zároveň uvedl, že chování levicového křídla Demokratické strany letošní kampani velmi uškodilo a stranické špičky by ho měly odmítnout. „Myslím, že většina Američanů je ve skutečnosti ve středu (politického spektra),” uzavřel.

18:41 - Americká média přenášejí dění ve Filadelfii, kde tamní obyvatelé vyšli do ulic, aby oslavili vítězství Bidena.

18:39 - Donald Trump je prvním prezidentem po více než 25 letech, který nedokázal obhájit mandát. Naposledy se to nepovedlo Georgi Bushovi staršímu, který v roce 1992 prohrál s Billem Clintonem.

18:34 - Zvolená viceprezidentka Kamala Harrisová sdílela na Twitteru video, na kterém volá Joeu Bidenovi. „Dokázali jsme to, Joe! Budeš příštím prezidentem Spojených států,” říká.

18:27 - Joe Biden i Kamala Harrisová si aktualizovali popisky u svých účtů na sociální síti Twitter. Prezentují se nyní jako „Zvolený prezident” (President-elect), respektive „Zvolená viceprezidentka” (Vice President-elect).

18:21 - Počet Bidenových volitelů se podle agentury AP navyšuje na 290. Vyhrál i 6 volitelů z Nevady.

18:20 - Nově zvolené dvojici již pogratuloval kanadský premiér Justin Trudeau. Uvedl, že Spojené státy a Kanada jsou největšími přáteli a těší se na spolupráci s novou administrativou.

18:15 - Americký komentátor Van Jones, který působil v Obamově administrativě, pronesl v živém vysílání stanice CNN emotivní projev k výsledkům. „Dnešní ráno je zadostiučení pro hodně lidí, kteří trpěli,” řekl. „Je lehčí říkat dětem, že záleží na tom, aby říkaly pravdu, aby byly dobrým člověkem,” dodal.

18:05 - Zvolená viceprezidentka USA Kamala Harrisová zareagovala na projekci amerických médií na Twitteru: „V těchto volbách jde o mnohem více než o Joea a mě. Jde o duši Ameriky a naší ochotu za ni bojovat. Máme před sebou hodně práce. Pojďme začít.”

18:00 - „Volby ještě nejsou u konce,” reagoval Donald Trump. Uvedl, že od pondělí začnou soudní spory a že média podle něj nechtějí znát pravdu. Biden mezitím na Twitteru napsal, že je poctěn, že ho Američané zvolili novým prezidentem.

17:47 - Díky Bidenově vítězství se Kamala Harrisová stane první ženou a zároveň první černoškou v roli viceprezidenta USA.

Živě: Spojené státy volí příštího prezidentaVideo: Novinky / ČTK / Reuters / AP

17:37 - Joe Biden v průběhu dnešního dne vystoupí s projevem k národu.

Joe Biden bude prezidentem USA

Volby USA

17:27 - CNN ve své projekci uvedla, že Joe Biden bude 46. prezidentem v historii Spojených států. Dopomůže mu k tomu 20 volitelů z Pensylvánie, v součtu se zbylými voliteli už se dostal na 273 volitelů. Potřebná hranice ke zvolení je 270 volitelů. O Bidenově zvolení informuje také agentura AP.

17:05 - První dnešní čísla přišla z Arizony, kde sečetli přibližně 49 tisíc hlasů. Donald Trump tady stáhl náskok Bidena na zhruba 20,5 tisíce. Trump z těchto 49 tisíc hlasů získal 59,3 procenta z nich. Kdyby v tomto tempu pokračoval, ještě by měl šanci Arizonu získat. Podle současných čísel by mu totiž stačilo vyhrávat 57 procent zbylých voličů. Stanice CNN uvedla, že nejvíce čísel by mělo z Arizony teprve přijít kolem 21:00 večer, tedy asi kolem 5:00 SEČ.

17:01 - Médiím se dosud nepodařilo zjistit, zda na pensylvánské tiskové konferenci vystoupí sám prezident Donald Trump.

16:49 - Prezident Donald Trump dorazil do Virginie, kde získal 13 volitelů jeho konkurent Joe Biden. Na Twitteru přitom uvedl: „Tyto volby jsem vyhrál a o hodně!”. Realita je taková, že k vítězství má výrazně blíž jeko oponent Joe Biden.

16:39 - Okres Maricopa v Arizoně by měl do půl hodiny zveřejnit další průběžné výsledky, uvedla stanice ABC. Ve státě, kde se hraje o 11 volitelů, vede zatím Biden nad Trumpem o téměř 30 tisíc hlasů, přičemž ještě zhruba 180 tisíc jich zbývá spočítat.

15:44 - Donald Trump na Twitteru oznámil, že v 11:30 místního času (17:30 SEČ) bude ve Filadelfii tisková konference.

15:02 - Mediální magnát Rupert Murdoch prostřednictvím svých médií vyzval Trumpa, aby uznal porážku. Trump se na Murdocha obořil už v úterý. Televize Fox News, která magnátovi patří a která je nakloněna republikánskému prezidentovi, totiž prohlásila, že Trump v Arizoně volby prohrál.

14:53 - Ellen Weintraubová z federální volební komise v rozhovoru pro CNN uvedla, že se dosud neobjevily žádné důkazy o podvodech v letošních amerických volbách. „K žádné stížnosti nebyly připojeny jakékoli důkazy, které by tvrdily opak,” řekla.

14:06 - Okres Allegheny v Pensylvánii, ve kterém se nachází i lidnatý Pittsburgh, by měl zbývajících pět procent hlasů sečíst v průběhu dnešního dne. Dosud zde 59 procent všech voličů sebral Biden, Trumpův zisk se pohybuje kolem 39 procent.

14:02 - V Georgii už zbývá sečíst zhruba 13 tisíc korespondenčních hlasů. V pátek večer ještě stát obdržel asi 8400 hlasů amerických vojáků na zahraničních misích. V tomto státě se hraje o 16 volitelů a Biden vede o 7248 hlasů. Pokud by Georgii získal, měl by 269 volitelů a jistotu, že Trump nevyhraje.

13:23 - V Pensylvánii zbývá sečíst ještě nejméně 83 tisíc lístků, asi 40 tisíc z nich by mělo být korespondenčních. Biden tady vede o 29 tisíc hlasů před Trumpem.

11:07 - Trumpovi poradci v uplynulých dvou dnech s prezidentem soukromě hovořili i o tom, jak by se měl zachovat, pokud by prohrál, napsal dnes list The Washington Post (WP) s odvoláním na dva nejmenované zdroje z Trumpova okolí.

Někteří prezidentovi blízcí se zasazují o to, aby se Trump veřejně zavázal k pokojnému předání moci, pokud by byl Biden prohlášen za vítěze voleb. Jeden vysoce postavený představitel Trumpovy kampaně však uvedl, že v rozhovorech nepadla řeč o projevu, v němž by Trump uznal prohru.

Podle Trumpových spojenců je nepravděpodobné, že by prezident uznal porážku tradičním způsobem, tedy zdvořilým, velkorysým projevem, který se stal tradicí i po těch nejtvrdších soubojích o Bílý dům. Naopak, pokud Trump prohraje, bude podle zdrojů nadále bez důkazů tvrdit, že mu byly volby ukradeny.

9:41 - Mladí lidé v New Yorku oslavovali v New Yorku v pátek večer místního času (o šest hodin méně než v ČR) volební obrat Bidena v Pensylvánii a Georgii. Lidé tančili ve Washington Square parku a pak vyrazili do ulic. Oslavy Bidenových příznivců hlásí i další města.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Newyorčané slavili v ulicích Bidenovo vedení ve volbáchVideo: AP

Vědět o sobě ale dávali i Trumpovi příznivci. Agentura Reuters už dříve informovala o shromáždění několika stovek lidí v Detroitu, z nichž někteří neskrývali své zbraně. Dav údajně skandoval „Vyhráli jsme!”.

Podobné scény byly hlášeny i od volebního centra ve Phoenixu, kde se rozhoduje o vyústění voleb ve státě Arizona. Účastníci protestů u sčítacích hal dávali najevo, že věří Trumpovým nepodloženým tvrzením o masivních volebních podvodech.

7:01 - V proslovu Biden slíbil, že se od „prvního dne” v prezidentské funkci bude věnovat boji s pandemií nemoci covid-19. Situace je v tomto ohledu ve Spojených státech podle něj znepokojující. USA mají nejvíc nakažených koronavirem i nejvíc úmrtí pacientů s covidem na světě. Kromě pandemie se chce Biden věnovat i obnově ekonomiky, těžce postižené koronavirovou krizí, klimatickým změnám či systémovému rasismu.

06:40 - Podle přehledu agentury Reuters jsou ke zveřejnění výsledku nejblíže v Georgii, kde sečetli již 99 procent hlasů. Biden tam v průběhu uplynulého dne získal nepatrný náskok, když mu voliči zatím dali 49,4 procenta, Trumpovi 49,3 procenta.

Také v Pensylvánii se situace obrátila v Bidenův prospěch - po sečtení 96 procent hlasů získává 49,5 procenta, nynější prezident 49,2 procenta.

Tenhle souboj vyhrajeme, prohlásil Biden

Volby USA

V Nevadě je po sečtení 93 procent hlasů rovněž ve vedení Biden s 49,8 procenta oproti 48 procentům Trumpa. Bývalý viceprezident USA má zatím navrch i v Arizoně, kde sečetli 94 procent hlasů - Bidenova podpora činí 49,8 procenta, Trumpova 48,7 procenta.

6:30 - Biden zatím podle sondážní agentury Edison Research vede poměrem 253 hlasů takzvaných volitelů ku 214 ve prospěch Trumpa. Na zisk prezidentské funkce je potřeba hlasů 270.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám