Hlavní obsah

Zastavte to! Sčítejte dál! Rozpolcení Trumpovi voliči v ulicích to mají těžké

Novinky, Alex Švamberk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Voliči Donalda Trumpa se pokoušejí na řadě míst zastavit další dopočítávání odevzdaných hlasů, které prezident považuje za nelegální. Děje se tak v místech, kde Trump aktuálně vede nebo ještě donedávna vedl. Naopak v místech, kde ztrácí na Joea Bidena, jako v Arizoně, chtějí jeho příznivci započítat každý hlas. Trump je mate i svými vyjádřeními, která jsou často nepodložená.

Trumpovi příznivci žádají sčítání hlasů i jeho zastvení podle toho, jak se jim to kde hodíVideo: Novinky/Reuters

 
Článek

V Detroitu v Michiganu, kde Biden po započítání korespondenčních hlasů otočil situaci ve svůj prospěch, skandovali Trumpovi voliči „Zastavte sčítání!”, zatímco v arizonském Phoenixu zase křičeli „Sčítejte hlasy!”. V Michiganu Trump vedl a jeho náskok se snižoval, až tam vyhráli demokraté, ve Phoenixu chtěli hlasy dopočítat, protože tam Trump dotahoval náskok.

Důvodem, proč Trump zpočátku vedl, ovšem postupně se mu náskok ztenčoval, nejsou jen korespondenční hlasy, které jsou v drtivé většině pro Bidena. Roli hraje i to, že Trumpa volí většinou lidé z vesnických oblastí, kde se sčítá rychleji, zatímco ve městech, kde převažují Bidenovi příznivci, je odevzdáno více hlasů a sčítání trvá déle.

Komentátoři poukazují na pokrytectví Trumpova štábu, který žádá pozastavit sčítání, nebo v něm naopak pokračovat podle toho, jak se to v daném státě prezidentovi hodí.

Je to podvod, stěžuje si nejmocnější muž světa

Americký prezident proto opakovaně mluvil o údajných volebních podvodech, o tom, že započítávání hlasů, které pošta doručila až po volebním dni, je podle něj ilegální, i o tom, že snadno vyhraje volby u soudu a měl by o nich rozhodnout nejvyšší soud.

Trump napadal hlavně sčítání hlasů v Pensylvánii, kde se jeho zprvu značný náskok postupně zmenšoval. „V Pensylvánii zaujatí demokraté umožnili, aby se přijímaly hlasy tři dny po volbách, a oni je započítávají,“ vadí Trumpovi.

Rozhodnutí přijímat hlasy odeslané nejpozději v den voleb i tři dny poté ale není dílem demokratů. Vydal je pensylvánský nejvyšší soud. Tento verdikt nyní zkoumá americký federální Nejvyšší soud a zatím k ničemu nedospěl. I jiné americké státy však umožňují započíst hlasy odeslané včas, ale doručené později.

Foto: John Locher, ČTK/AP

Příznivci Donald Trumpa v Nevadě před místností, kde se sčítají hlasy.

Trump také kritizoval demokraty, že v Pensylvánii údajně neumožňují při sčítání přítomnost republikánských pozorovatelů. „Pensylvánští demokraté šli ke státnímu Nejvyššímu soudu a pokusili se zakázat naše volební pozorovatele. Nikoho tam nechtějí. Nechtějí, aby je někdo sledoval, když počítají volební lístky.“

Toto tvrzení je nepravdivé a zkreslené, demokraté se neobrátili na soud, aby zakázal přítomnost republikánských pozorovatelů. To ze zákona ani není možné. Ve sporu šlo ve skutečnosti o to, jak blízko mohou stát pozorovatelé u volebních komisařů. Vedení Trumpovy kampaně požadovalo, aby mohli blíže, než stanoví pravidla.

Trump si také stěžoval, že republikánští pozorovatelé nemohli sledovat sčítání v Detroitu. Ani to není pravda. U každé přepážky mohl stát jeden pozorovatel z každé strany. V jednu chvíli však byl pozorovatelům obou stran odepřen přístup do kongresového centra, protože by byla překročena kapacita daná nařízeními pro boj s koronavirem.

Trump si také stěžoval, že v Georgii je volební aparát řízen demokraty. Ani to není pravda. Na volební komisi dohlíží tajemník státu, republikán Brad Raffensperger.

Trump zároveň tvrdil, že v Georgii se přijímají hlasy po uzavření volebních místností, jak o tom rozhodl soud. To je pravda, soud takto rozhodl, ovšem výjimkou jsou hlasy zaslané vojáky ze zámoří, které mohou být přijímány do páteční 17. hodiny.

Reklama

Výběr článků

Načítám