Hlavní obsah

Zeman je prý za Babišovu kandidaturu „rád“

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Předtím než předseda hnutí ANO a bývalý premiér Andrej Babiš oznámil v neděli veřejně svůj záměr zapojit se do volebního klání o prezidentský úřad, sdělil to prezidentu Miloši Zemanovi. Podle Babiše byl prý Zeman za jeho rozhodnutí „rád“.

Foto: Milan Malíček, Právo

Prezident Miloš Zeman

Reklama

Článek

„Pan prezident byl rád,“ přiblížil v pondělí novinářům Babiš Zemanovu reakci na informaci, že bude kandidovat na Hrad. Oba muži se setkali v neděli odpoledne, tedy den před plánovaným oznámením kandidáta ANO na prezidenta. Babiš to nicméně podle svých slov nevydržel a ohlásil to už pár okamžiků po schůzce.

Babiš se do druhého kola nedostane, myslí si Nerudová

Prezidentské volby

Zeman v minulosti vyjádřil Babišovi podporu v případě kandidatury opakovaně. „Premiér Babiš by si zasloužil, aby kandidoval, a já bych ho určitě volil. Odvedl totiž neskutečně mnoho práce na rozdíl od těch, kteří jenom kritizovali,“ řekl například prezident v rozhovoru pro Frekvenci 1 v květnu minulého roku.

Po loňských parlamentních volbách mluvil podobně. Tehdy Zeman nabídl Babišovi, jakožto předsedovi nejúspěšnější samostatně kandidující strany, možnost sestavit vládu, ten to však odmítl a odešel se svým hnutím ANO do opozice. Tím Zemana nepříjemně překvapil, ale jedním z favoritů Babiš pro Zemana zůstal.

„Od té doby si říkám, že když nemá zájem o funkci premiéra, tak to bude dobrý kandidát na prezidenta. O tom nepochybuji, protože si vážím výsledků jeho vlády. Ale na druhé straně se prokázal jako člověk, který nechce bojovat a který možná i předčasně rezignoval,“ řekl tehdy Zeman.

Mandát Zemanovi skončí příští rok v březnu. První kolo prezidentských voleb se uskuteční 13. a 14. ledna, případné druhé kolo o dva týdny později.

Předvolební průzkumy dlouho Babiše, aniž by kandidaturu oznámil, favorizovaly. Poslední šetření – z poloviny října – nicméně sesadilo Babiše z prvního na druhé místo už v prvním kole, kde by ho porazil generál ve výslužbě Petr Pavel. V druhém kole by pak podle agentury Median nad ním vyhrál skoro každý. Sám Babiš si je vědom toho, že mu průzkumy příliš šancí na vítězství nepřisuzují.

„Vím, že nejdu do voleb jako favorit. Bude to veliká výzva, ale těm jsem se nikdy nevyhýbal,“ řekl ke svým šancím v pondělí Babiš.

Čeká nás kampaň plná nadávek. Babiš má šanci vyhrát, míní odborníci

Prezidentské volby

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám