Hlavní obsah

Babiš hodlá změnit rétoriku: Nabízím empatii, povedu pozitivní kampaň

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Andrej Babiš chce být prý prezidentem všech, hledat shody, vést pozitivní kampaň, tedy neútočit na oponenty, a trávit čas mezi lidmi. Řekl to v pondělí, když potvrzoval svou kandidaturu na prezidenta.

Živě: Tisková konference hnutí ANOVideo: Novinky

 

Reklama

Článek

„Ano, rozhodl jsem se kandidovat na prezidenta České republiky. Můžu nabídnout své schopnosti vyjednavače a krizového manažera. V zahraničí jsem naši zemi důstojně zastupoval. Můžu slíbit, že se nikdy nic nezmění na mé urputnosti i pracovitosti. Za dobu, co jsem v politice, si dokáži prosadit svou, nebo pro to udělám maximum,“ prohlásil Babiš v pondělí na tiskové konferenci.

Podle něj nyní lidé potřebují naději a na Hradě člověka s jasnou vizí a plánem, který se nedá koupit, zkorumpovat a nebude se bát mocných.

Babiš podle svých slov nabízí „empatii, sociální cítění a zdravý selský rozum“. „Mým prvním zájmem by byla Česká republika, dbal bych na zákony, demokratické principy a Ústavu,“ přislíbil s tím, že bude dělat pozitivní kampaň.

Heslem kampaně bude „Pomáhá lidem, proto Babiš“.

„Budu vést pozitivní kampaň, nekandiduji proti někomu, ale ve prospěch naší země,“ prohlásil. „Je pro mě někdy těžké ukočírovat emoce, když proti mně oponenti používají podpásovky a nehrají fér. Vím, že to, co se toleruje v parlamentní politice, na Pražský hrad nepatří,“ připustil Babiš, který je v projevech ve Sněmovně často velmi emotivní a verbálně agresivní.

I kvůli tomu prý hodlá změnit svou rétoriku, kdy první vlaštovka byla patrná už na samotné tiskové konferenci, kdy se snažil mluvit pokorně a nevystupoval kriticky vůči vládě či svým oponentům.

Nejsem favorit

Pokud by byl zvolen prezidentem, tak hodlá trávit velké množství času mezi občany a mluvit s nimi. Do voleb chce pokračovat v objíždění republiky.

Foto: Petr Horník, Právo

Andrej Babiš oznámil prezidentskou kandidaturu

„Vím, že nejdu do voleb jako favorit, vím, že budu čelit přesilovce tří kandidátů pětikoalice. Vím, že použijí cokoliv, aby mě očernili, bude proti mně mediální štvanice,“ tvrdí Babiš, podle něhož je vliv prezidenta, jehož pravomoci vymezuje Ústava, podceňován.

Babišovu kandidaturu muselo ještě stvrdit předsednictvo hnutí ANO, které tak dle očekávání učinilo. Za podporu členům hnutí, ale i své ženě Monice, Babiš poděkoval.

Aby se kandidát mohl voleb zúčastnit, musí získat 50 tisíc podpisů občanů, 20 podpisů poslanců, nebo deset podpisů senátorů.

Babiš již v neděli při oznamování kandidatury naznačil, že se hodlá vydat cestou poslanců, což vzhledem k tomu, že hnutí ANO má nejpočetnější poslanecký klub ve Sněmovně (72 členů), nebude problém.

„Pokud tu podporu dostanu a stal bych se prezidentem, tak udělám maximum a budu apelovat na vládu a všechny politiky, aby měli na prvním místě zájmy českých občanů, aby jim ještě víc pomáhali. Lidé se na mě obracejí a já jim slíbil, že je nezklamu,“ řekl v neděli Babiš, který se do volby rozhodl jít, jelikož má pocit, že vláda premiéra Petra Fialy (ODS) právě „málo pomáhá lidem“.

ANALÝZA: Babišovo rozhodnutí výrazně ovlivní prezidentskou kampaň

Prezidentské volby

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám