Hlavní obsah

Babiš je větší hrozba než Nerudová, říká Pavel. S její podporou ale stále váhá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pokud by Petr Pavel nepostoupil do druhého kola prezidentských voleb, tak by rozhodně nepodpořil Andreje Babiše, protože je podle jeho pondělního vyjádření větší hrozbou než Danuše Nerudová. S její podporou však z mnoha důvodů pořád váhá, čímž narušuje své dřívější prohlášení, že by proti Babišovi podpořil kohokoliv.

Foto: Právo, Novinky

Kandidáti na prezidenta. Zleva Petr Pavel, Danuše Nerudová a Andrej Babiš

Reklama

Článek

Pavel na pondělní tiskové konferenci nejenže zopakoval, že by Babiše ve druhém kole nepodpořil, ohledně případné podpory někdejší rektorky Mendelovy univerzity v Brně Danuše Nerudové však stále jasno nemá.

„Nikdy jsem neřekl, že by moje pochybnosti o Danuši Nerudové znamenaly, že bych podpořil Andreje Babiše,“ řekl v pondělí Pavel k Nerudové.

„To v žádném případě. Jestli jsem ale ještě před pár týdny o ní pochybnosti neměl, tak dnes mnohé mám. Myslím si, že je naprosto legitimní, abychom takové pochybnosti měli, a já věřím, že Danuše Nerudová bude schopná je uspokojivě vysvětlit,“ dodal.

Petr Pavel si už není jistý, jestli by ve druhém kole podpořil Nerudovou

Prezidentské volby

Ony pochybnosti prý pocházejí jak z informací z médií, tak s jeho osobní zkušeností s Nerudovou.

Připomněl například „zbrklá“ prohlášení týkající se mezinárodní situace, přičemž odkazoval situaci dopadu rakety na polské území, kterou řada tuzemských politiků přisoudila Rusku, později se však ukázalo, že šlo o protiraketovou ukrajinskou obranu. Znejistěly ho také vyjádření na adresu slovenské prezidenty Zuzany Čaputové.

„Pak tu vyvstala celá řada otázek, které nastolili novináři, a to se týká nejen titulů na Mendelově univerzitě, ale také možného střetu zájmů advokátní kanceláře, ve které pracuje manžel paní Nerudové,“ vypočetl dále prezidentský kandidát.

Nynější oznámení případné podpory pro Nerudovou označil za bianko šek, svým postojem si navíc není úplně jistý.

„S tím, co vím dnes, tak bych ji určitě podpořil, ale jsme od voleb daleko na to, abych dnes mohl dát bianko šek, protože nevím, co se ještě objeví. Kdyby ta situace nastala, že bude ve druhém s Andrejem Babišem, tak on je pro mě jednoznačně větší riziko a nebezpečí,“ odpověděl na přímý dotaz váhavě Pavel.

Pavlovo vyjádření o Nerudové byla strategie, ale i „vlastňák“, zní od odborníků

Prezidentské volby

Reklama

Výběr článků

Načítám