Hlavní obsah

Petr Pavel si už není jistý, jestli by ve druhém kole podpořil Nerudovou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Pokud by se Petr Pavel nedostal do druhého kola prezidentských voleb, a naopak by se tam probojovali Danuše Nerudová a Andrej Babiš, není si jistý, zda by Nerudovou před druhým kolem podpořil. Současně ale upozornil, že by nikdy nepodpořil Babiše.

Foto: Novinky, Právo

Danuše Nerudová a Petr Pavel

Reklama

Článek

Generál ve výslužbě to uvedl ve středu na výjezdu po Jihomoravském kraji v Brně a Židlochovicích, na což upozornil Deník N.

„Zpočátku jsem měl celkem jasno, ale musím říct, že teď – po tom, co se dozvídám, a také i z častějších osobních kontaktů – bych ještě asi vážil,“ uvedl na stejný dotaz v obou městech.

V Židlochovicích řekl, že ještě před nějakou dobou měl o podpoře Nerudové proti Babišovi ve druhém kole celkem jasno, nyní o tom přesvědčen není.

Kandidáti na Hrad dostali volební čísla. Jedničku má Fischer

Prezidentské volby

„Každopádně bych ale čekal až na konkrétní situaci před volbou a na stav informací, které budu mít v té době, abych se mohl rozhodnout, koho mohu podpořit. Není to tak jednoznačné, jak to vypadá,“ uvedl.

Anketa

Ovlivňuje vás při výběru vašeho prezidentského favorita, jak se vymezuje vůči ostatním kandidátům?
Ano, hodně
12,3 %
Ano, ale jen okrajově
19,8 %
Ne
67,9 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 8288 čtenářů.

V Brně to pak zopakoval. „Byl jsem si naprosto jistý tím, že Danuše Nerudová by byla lepší variantou než Andrej Babiš. Dnes už si tím tak úplně jistý nejspíš nejsem. Ale přesto se ještě pořád přikláním k ní,“ přiznal Pavel.

„Některé věci, které se objevují kolem Danuše Nerudové, mně trochu nahání obavy, a proto nechci říct kategoricky ano, nebo ne. Ale vyhodnotím si to až těsně předtím,“ dodal.

Konkrétně mu vadí její poznámka mířená na výjezdní zasedání vlády v Kyjevě, zmínky o tom, že ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj je komik nebo vyjádření na adresu prezidentky Zuzany Čaputové, jejíž největší zásluhou podle Nerudové je, že zabránila skládce. Kritizoval také podle jeho slov unáhlený soud na téma raket v Polsku. „To jsou věci, které mě samozřejmě trochu nabádají k opatrnosti, protože svědčí o nezkušenosti, až zbrklosti v zahraničních otázkách, což by asi nebylo úplně nejšťastnější,“ řekl Pavel. Znepokojen se cítí také informacemi o jejím manželovi a kontaktech na Andreje Babiše. Zároveň poznamenal, že Babiše ve funkci prezidenta se však stále obává více.

Babiše by nepodpořil určitě

Pavel se současně vymezil i vůči expremiérovi Andreji Babišovi. Na Twitteru uvedl, že jeho největším soupeřem je populismus a Babišova snaha „orbanizovat Česko“. „Jeho bych nikdy nepodpořil a v žádném případě nevolil,“ uvedl.

Podporovatel někdejší rektorky Mendelovy univerzity Nerudové a někdejší dlouholetý šéf TOP 09 Miroslav Kalousek na Twitteru Pavlovo vyjádření zkritizoval a poukázal na Pavlovu a na Babišovu komunistickou minulost.

Dnes studenti, zítra voliči. Středoškoláci by poslali na Hrad Nerudovou už v prvním kole

Prezidentské volby

Reklama

Výběr článků

Načítám