Hlavní obsah

Na Zemanově vysněném přesunutí ambasády do Jeruzaléma se kandidáti neshodnou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sen končící hlavy státu Miloše Zemana o přesunutí české ambasády z izraelského Tel Avivu do Jeruzaléma by mohl u některých jeho nástupců narazit. Který z prezidentských kandidátů je pro přestěhování ambasády, kdo je proti a kdo nemá jasný názor? To se dozvíte ve videu.

Na Zemanově vysněném přesunutí ambasády do Jeruzaléma se kandidáti neshodnouVideo: Novinky

 

Reklama

Článek

Krok je dlouhodobým snem končící hlavy státu Miloše Zemana. Minulá vláda premiéra Andreje Babiše (ANO) jeho přání nevyslyšela a zatím se k tomu staví vlažně i nynější kabinet Petra Fialy (ODS).

Jak by se k tomuto počinu postavili po svém případném zvolení jednotliví kandidáti, to osvětlili v předvolebním studiu Novinek, kde čelili anketním otázkám. Výjimkou byl generál Petr Pavel, který pozvánku na rozhovor jako jediný nepřijal.

„Ne“ zaznělo například od senátora a bývalého diplomata Pavla Fischera. Část kandidátů nemá jasný názor. Více se dozvíte ve videu.

Česká republika má s Izraelem historicky blízké vztahy. Přesun ambasády je však citlivou otázkou, a to kvůli izraelsko-palestinskému konfliktu, kdy se obě strany mimo jiné právě přou o Jeruzalém. Česko však i přes váhání s přesunem ambasády na diplomatickém poli činí jisté kroky, v roce 2018 byl v Jeruzalémě otevřen Český dům, který však nemá diplomatický status, v roce 2021 zde pak byla zřízena úřadovna velvyslanectví. Nachází se zde také honorární konzulát.

Svou ambasádu do Jeruzaléma například v roce 2018 přesunuly Spojené státy, tehdy pod vedením Donalda Trumpa.

Anketa

Měla by se česká ambasáda přesunout z Tel Avivu do Jeruzaléma?
Ano
50,1 %
Ne
49,9 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 3498 čtenářů.

Výběr článků

Načítám