Hlavní obsah

Diviš by Okamuru premiérem jmenoval. SPD nepovažuji za extremistickou stranu, řekl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pokud by Tomio Okamura se svým hnutím SPD vyhrál volby, podnikatel Karel Diviš by ho v roli prezidenta pověřil sestavením vlády a většinový kabinet by jmenoval. Uchazeč o hradní křeslo to řekl v předvolebním rozhovoru ve studiu Novinek. Hnutí SPD nepovažuje za extremistické či xenofobní, jak například stojí ve zprávě o extremismu schválené minulou vládou.

Diviš by Okamuru premiérem jmenoval. „SPD nepovažuji za extremistickou stranu.“Video: Novinky

 

Reklama

Článek

„Kdyby vyhrál volby Tomio Okamura a kdyby měl by možnost sestavit většinovou vládu, byl demokraticky zvolený, tak by mi asi nezbylo nic jiného než jmenovat demokraticky zvolenou vládu. Záleželo by na konkrétním rozložení,“ odpověděl v rozhovoru pro Novinky prezidentský kandidát Diviš na otázku, zda by měl problém jmenovat Okamuru do funkce premiéra.

Dodal, že takový krok by ale následně musela odsouhlasit Poslanecká sněmovna. „Prezident může mít nějaký názor. Podle Ústavy můžete jmenovat téměř kohokoliv, ale stejně to musí odsouhlasit Poslanecká sněmovna, třetí pokus má pak kdyžtak předseda,“ doplnil.

Na přímý dotaz, zda považuje některou ze stran v Poslanecké sněmovně za extrémní, odpověděl „ne“. „Ani SPD nepovažuji za extremistickou,“ dodal.

Vláda schválila zprávu o extremismu. SPD je nejvýznamnější uskupení s xenofobními prvky

Domácí

Okamurovo hnutí se objevilo vloni v bývalou vládou schválené „zprávě o extremismu a předsudečné nenávisti na území Česka v roce 2020“. V dokumentu z dílny ministerstva vnitra stojí, že SPD je nejvýznamnějším uskupením s dominujícími „xenofobními a vyhroceně nacionalistickými prvky“. Okamura to tehdy tvrdě kritizoval a tvrzení ve zprávě odmítl s tím, že jde o politický boj.

Nevyloučil případnou politickou kariéru

Diviš v rozhovoru také řekl, že kdyby nezvítězil v lednovém klání o prezidentský úřad, ale vyhodnotil by si svůj výsledek jako úspěch, rád by v politice v budoucnu působil.

„Pokud bych vyhrál, tak by to bylo jasné. Ale pokud ne a nějakým způsobem bych to cítil jako úspěch, tak by byla škoda zahodit dva a půl roku práce, protože mi nejde o tu funkci, ale o to, abychom se někam posunuli, tak bych určitě v nějaké roli v politice zůstal rád,“ prohlásil prezidentský kandidát, který se na kandidaturu připravuje podle svých slov zhruba od října 2020.

Diviš: Chci, aby se Česko pohnulo dopředu, na funkci primárně nelpím

Prezidentské volby

Reklama

Výběr článků

Načítám