Hlavní obsah

Získá ANO Ústecko a ztratí jih Moravy?

Právo, Jan Rovenský

Celkem pět hejtmanských křesel bude v krajských volbách obhajovat hnutí ANO. Zatímco na severu Moravy, Olomoucku a Karlovarsku mají babišovci silnou výchozí pozici, na jihu Moravy a zejména ve středních Čechách bude konkurence velká. Naopak slibně našlápnuto má ANO na Ústecku, kde před čtyřmi lety bylo hnutí z koalice vyšachováno.

Foto: Právo

Volební potenciál v Ústeckém kraji

Článek

Podle průzkumu Kantar CZ Moravskoslezskému kraji ANO dominuje – volební potenciál zde má 40,5 procenta, hluboko pod ním jsou piráti se 16 procenty. A podobné je to na Ústecku, kde by ANO získalo až 37,5 procenta hlasů a piráti 16 procent. Potenciál neznamená volební model, ale maximum hlasů, které může daná strana získat, pokud půjdou volit všichni lidé, kteří o tom uvažují.

Kvůli korupční kauze Stoka bude ANO složitě obhajovat vedení Jihomoravského kraje

I tak čísla, a hlavně odstup mezi prvním a druhým místem a slabost ostatních partají, které paběrkují kolem 10 procent, jasně ukazují, že bez účasti babišovců se koalice v těchto krajích nejspíš neobejdou.

Foto: Právo

Volební potenciál v Jihomoravském kraji

Velká podpora ANO na Moravskoslezsku může být dána spokojeností s hejtmanem Ivo Vondrákem, ale i tím, že hejtman se nebojí být k vedení hnutí kritický, což může přitahovat i voliče, kteří by jinak babišovcům hlas nedali.

Nejvíc lidí se v krajích přiklání k hlasování pro ANO

Krajské volby

Silnou pozici ANO na Ústecku lze zase vysvětlit tím, že již nekandiduje hejtman za KSČM Oldřich Bubeníček a vedení soc. dem. tu bylo nuceno změnit kandidátku kvůli Lepšímu severu. To se zřejmě odrazilo na potenciálu KSČM i ČSSD, který je na severu Čech 8,5 procenta.

Na Ústecku i severu Moravy mají slušnou podporu i okamurovci, kteří jsou na tom lépe než KSČM, šanci má i Trikolóra. A zatímco na severu Čech je ODS mezi posledními s potenciálem 6,5 procenta, v Moravskoslezském kraji má možnost získat až 12 procent hlasů.

Trable i ve středních Čechách

Dobrou pozici s 35,5 procenta potenciálu mají babišovci na Olomoucku, kterému vládne hejtman Ladislav Okleštěk s ODS a soc. dem. Druzí jsou sice opoziční lidovci s TOP 09, zelenými a hnutím Pro Olomouc s 16 procenty, ale ODS má jen o bod méně. Pokud se do zastupitelstva probojuje i soc. dem., mohla by dosavadní koalice pokračovat i další čtyři roky.

Hlasovací lístky: kdy vám přijdou do schránky a co dělat, když je ztratíte?

Volby do Senátu

Podobná situace může nastat i na Karlovarsku. ANO má potenciál 32,5 procenta, druzí piráti mají 15,5 procenta, obě partaje však spolu mj. s ODS tvoří současnou krajskou koalici.

O poznání složitější to má ANO v Jihomoravském kraji. Babišovci byli nuceni kvůli korupční kauze Stoka zrušit a následně obnovit celou brněnskou organizaci. Hnutí ani neprospěl odchod brněnského exprimátora Petra Vokřála.

Achillovou patou naopak pro ANO zřejmě bude Středočeský kraj. Ačkoli průzkum Kantaru CZ přisoudil babišovcům potenciál až 29,5 procenta, výsledek bude zřejmě mnohem nižší.

Preferenční hlasy v krajských volbách: až čtyři kroužky pro vaše favority

Krajské volby

Jak již Právo informovalo, sami babišovci operují se ziskem kolem 13 procent a čtvrtým místem. Pravděpodobnost, že by Jaroslava Pokorná Jermanová obhájila své místo hejtmanky, je tak mizivá. Na vedení kraje si brousí zuby jak piráti, kteří mají potenciál 19 procent, tak i ODS s 15 procenty, babišovci ale mohou hrát klíčovou roli při sestavování nové koalice.

Reklama

Výběr článků

Načítám