Hlavní obsah

Jaroslava Pokorná Jermanová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Jan Handrejch, Právo
Článek

Jaroslava Pokorná Jermanová je česká politička. Působí jako poslankyně zvolená za ANO 2011, v minulosti zastávala funkce 1. místopředsedkyně Poslanecké sněmovny a středočeské hejtmanky.

Narodila se 17. srpna 1970 v Karlových Varech. Z města, kde absolvovala gymnázium, se později přesouvala východním směrem. Na Vysoké škole zemědělské v Praze se stala inženýrkou v oboru provozu a ekonomiky. Následně pracovala jako referentka a personalistka.

Místní politička, starostka a přestávka

Do politiky poprvé zamířila v 28 letech. V roce 1998 byla jako nezávislá kandidátka zvolena zastupitelkou obce Krhanice v okrese Benešov. O čtyři roky později mandát obhájila a stala se starostkou. V roce 2004 vstoupila do ODS, čtyři roky vedla krhanické místní stranické sdružení.

Již jako občanská demokratka zamířila ve stejném roce do středočeského zastupitelstva na 29. místě listiny, která získala 32 křesel. Stala se místopředsedkyní Finančního výboru. V Krhanicích následně však neuspěla, v roce 2006 listina ODS nedosáhla na žádný mandát.

Rovněž bez zvolení pro Jermanovou dopadly středočeské krajské volby v roce 2008. V té době působila jako personalistka. Tehdy již jako trvalé bydliště uváděla Benešov, s nímž později spojila další část své politické kariéry.

Neúspěšně se v roce 2010 ucházela o poslanecký mandát na středočeské kandidátce ODS. Titulovala se jako manažerka prodejen. Rovněž mířila do benešovského zastupitelstva. Sice stála na třetím místě a listina ODS získala 5 křesel, Jermanovou přeskočili tři níže zařazení kolegové. Rok nato odešla z ODS.

Druhý den poslankyně, ihned místopředsedkyně

V roce 2012 vstoupila do ANO 2011, o rok později začala vést středočeskou krajskou organizaci hnutí. Záhy se stala krajskou lídryní pro volby do Poslanecké sněmovny. Jako povolání udávala práci manažerky.

Na čele listiny měl být podnikatel a pozdější prezidentský kandidát Tomáš Březina. Pozice se však vzdal, ANO podle něj nemělo nosnou ideologii a bylo marketingovým projektem. Považoval jej i za nedostatečně pravicové. Jermanová se z druhého místa posunula na první a byla zvolena poslankyní.

Na návrh ANO ji Sněmovna na ustavující schůzi zvolila místopředsedkyní. Předseda Jan Hamáček (ČSSD) si Jermanovou vybral jako 1. místopředsedkyni PS, tudíž jej zastupovala přednostně. Později také předsedala meziparlamentní skupině ČR – Německo. Zasadila se za Hamáčkův zákaz podávání alkoholu ve sněmovních zařízeních během zasedání pléna.

V roce 2014 se poprvé dostala do zastupitelstva Benešova. Post v něm obhájila v letech 2018 a 2022. Dva roky též působila jako neuvolněná radní města. Svou stoupající hvězdu předvedla zvolením za místopředsedkyni ANO v únoru 2015. V této roli strávila sedm nepřerušených let.

Foto: Právo

Předseda ANO 2011 Andrej Babiš a Jaroslava Pokorná Jermanová (vpravo v popředí) na archivním snímku

Středočeská hejtmanka a návraty do Sněmovny

V červnu 2016 se podruhé vdala za o patnáct let mladšího Jakuba Pokorného. V březnu 2019 se jim narodila dcera. Z prvního manželství má syna. Přijala manželovo jméno, tudíž se stala známou jako Jaroslava Pokorná Jermanová.

V říjnu 2016 se po osmi letech vrátila do zastupitelstva Středočeského kraje. ANO vyhrálo krajské volby, Pokorná Jermanová se z pozice lídryně hnutí stala hejtmankou. V souladu se svým předvolebním slibem se na začátku roku 2017 vzdala poslaneckého mandátu.

Následně jej v říjnu 2017 úspěšně získala zpět po kandidatuře ze čtvrtého místa středočeské listiny ANO. V závěru ustavující schůze dolní komory, čtyři dny po jejím zahájení, oznámila další vzdání se funkce. Kraj považovala za svou prioritu. Při projevu poděkovala Miroslavu Kalouskovi (TOP 09), že se díky němu naučila, kudy nechce jít. Jako dar mu předala malý háčkovaný svetřík.

V pozici hejtmanky čelila kritice za nejasné vysoce odměňované externisty v najímané její kanceláří či předáním služebního auta manželovi k soukromému využívání. Na její hlavu padlo též trestní oznámení, které Středočeský kraj podal na záchranářku Veroniku Brožovou. Stěžovala si na nedostatek ochranných pomůcek během pandemie koronaviru. Postup hejtmanky byl označován za zastrašování. Policie případ odložila.

Pokornou Jermanovou zvolili do čela hospodářské komise Evropského výboru regionů

Evropa

V říjnu 2020 Pokorná Jermanová opět dosáhla zvolení krajskou zastupitelkou. ANO se však octilo v opozici, post hejtmanky tudíž opustila. Nové vedení kraje se Brožové omluvilo za způsobenou psychickou újmu.

V dalším roce byla potřetí zvolena poslankyní. Na hlasovacím lístku zdůrazňovala, že je ekonomkou. Poslanci ji následně zvolili místopředsedkyní Zahraničního výboru. Když ANO 2011 přešlo do opozice, Pokornou Jermanovou určilo za stínovou ministryni kultury.

Články k tématu

Jermanová už nechce vést kontrolní výbor

Končící středočeská hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová (ANO) nakonec nebude kandidovat na předsedkyni krajského kontrolního výboru. Ve vyjádření pro ČTK ve...

Jermanová potápí středočeské ANO

Černá mračna se měsíc před krajskými volbami stahují nad hnutím ANO ve Středočeském kraji. Podle interního průzkumu babišovců by hnutí v regionu vedeném...

Policie zasahuje na úřadu hejtmanky Jermanové

Kriminalisté z Národní centrály proti organizovanému zločinu zasahují v úterý na krajském úřadě Středočeského kraje. Podle serveru SeznamZprávy jsou policisté...

Jermanová: ČSSD a KSČM drží slovo

Zkušenosti s menšinovou koalicí ANO se soc. dem., kterou ve Středočeském kraji podporuje KSČM, jsou podle hejtmanky Jaroslavy Jermanové (ANO) dobré....

Jermanová: ANO by mělo podpořit Zemana

Místopředsedkyně ANO a středočeská hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová má za to, že ANO by nemělo stavět vlastního kandidáta na Hrad, ale mělo by podpořit...

Hejtmankou Středočeského kraje je Jermanová

V čele Středočeského kraje bude poprvé žena, hejtmankou se v pátek stala Jaroslava Jermanová z hnutí ANO. Hlasovalo pro ni 42 přítomných zastupitelů, zdrželo...

Výsledek voleb ve Středočeském kraji

Stejně jako v devíti dalších krajích, i ve Středočeském se na prvním místě ve volbách umístila strana ANO 2011 se ziskem 20,76 procent hlasů. Lídrem je...