Hlavní obsah

Na drive-in stanovištích začaly volby, zájem je zatím malý

Novinky, ČTK, jas, rap, plk, pem, orh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Pro lidi, kteří se kvůli koronaviru ocitli v karanténě či izolaci, začaly ve středu volby. Hlasovat mohou prostřednictvím drive-in stanovišť z auta. Ty armáda vybudovala v každém z volebních okresů. Otevřena jsou od 7 do 15 hodin. Lidé, kteří nemohou stanoviště využít, mohou požádat, aby je doma navštívila speciální volební komise.

BEZ KOMENTÁŘE: Volební stan Drive-InVideo: Pavel Karban, Právo

 
Článek

K hlasování v drive-in stanovišti lidé potřebují občanský průkaz a rovněž potvrzení o nařízené karanténě, které jim vydal lékař, případně hygienik. Hodí se i hlasovací lístky, které jim však případně poskytnou i na místě. Volební komise tvoří úředníci a příslušníci armády.

Podle prvotních informací z krajů je prozatím o hlasování z auta malý zájem. Možnosti hlasovat využily během první hodiny u jednotlivých stanovišť jednotky voličů.

Drive-in stany pro lidi v karanténě jsou nachystané, volby mohou začít

Krajské volby

Například ve Zlíně přijeli k drive-in stanovišti do 8. hodiny čtyři lidé. Ve Vsetíně k volbám za první hodinu nedorazil vůbec nikdo, v Kroměříži a Uherském Hradišti pouze jednotlivci.

V okrese Mladá Boleslav mohou lidé v karanténě hlasovat na průjezdném stanovišti u leteckého muzea. Voliče tam obslouží armádní hlídka v ochranných oděvech, ve stanu je zapisovatelka, která voliče zaregistruje. Člověk v karanténě hlasuje přímo z auta do přenosné urny. Na vše dohlíží i policejní hlídka stojící opodál.

Podobná situace byla i v Ústí nad Labem, v Jihlavě či Královéhradeckém kraji.

V Moravskoslezském kraji mohou lidé volit tzv. z auta na šesti místech. V Krnově, Frýdku-Místku, Karviné a Opavě jsou volební stanoviště zřízena v areálech krajských nemocnic, v Novém Jičíně je drive-in u vjezdu do areálu bývalého Telecomu na Hoblíkově ulici a v Ostravě na parkovišti naproti hlavnímu nádraží v Přívoze. Právě tam dorazilo během necelé hodiny pět voličů. Ten první jen pár minut po sedmé, kdy se brána drive-inu otevřela. „Už to chtěl mít za sebou,“ tlumočila důvod brzké volby muže členka volební komise.

Foto: Dalibor Glück, ČTK

Volič hlasuje na stanovišti ve Zlíně.

V jednom ze dvou volebních stanovišť umístěných v areálu Správy silnic Olomouckého kraje využilo možnost volit do deváté hodiny ranní pouhých devět lidí. Čtyři z nich dorazili v jednom autě.

„Tolik naráz jako nás sem už asi nepřijede,“ smála se žena z osádky vozu. „Jsme všichni v karanténě, ale vůbec jsme neváhali, zda přijet. Když se ta možnost naskytla, byli jsme za to rádi,“ dodala. Muž, který přijel o 20 minut dříve, „nepochodil“.

„Jsem ze Zábřehu. Museli jsme však do olomoucké fakultní nemocnice na testy, poslali nás tam z Šumperka, nevím proč, a tak jsme si řekli, že odvolíme tady. Jenže řekli mi, že to nepůjde, že musím v regionu, kde bydlím,“ vysvětlil Právu muž středního věku.

Foto: Pavel Karban, Radek Plavecký, Právo

Způsob voleb při nařízení karantény.

Celkem sedm stanovišť mohou využít tisíce voličů v karanténě v Jihočeském kraji. Jedno ze stanovišť bylo i v areálu Správy a údržby silnic Jihočeského kraje v Českých Budějovicích. Od sedmi do devíti hodin tam odvolila asi dvacítka lidí.

„Bylo tady něco přes dvacet lidí. Vycházíme z počtu karantén a izolací a podle odhadů by sem mohlo dorazit až šest set lidí, což tedy nepředpokládáme,“ vysvětlovala Právu Markéta Procházková z Krajského úřadu Jihočeského kraje.

Foto: Pavel Karban, Radek Plavecký, Právo

Volební drive-in v Ostravě.

Na místě řídili dopravu policisté a ve stanech odebírali lístky vojáci v neprodyšných oblecích. Možnost odvolit kvitoval ve středu po deváté hodině i Jaromír Zahradník z Českých Budějovic. „Měl jsem původně dělat zapisovatele v jednom z volebních okrsků, ale nakonec jsem skončil v karanténě. Je skvělé, že můžu odvolit, je to dobrý nápad,“ podotkl Zahradník.

Když nemáte auto, přijede urna za vámi

Za lidmi v karanténě nebo nemocnými v izolaci, kteří z auta hlasovat nemohou, dorazí během voleb speciální komise v ochranných prostředcích. Zájemci o to ale musí do čtvrtka do 20:00 požádat prostřednictvím krajského úřadu. Komisí bude fungovat 156.

Kdo ví, že bude hospitalizován v době konání krajských voleb a chce se voleb zúčastnit, měl by si vyřídit před nástupem do nemocnice voličský průkaz. O ten lze žádat osobně na obecním úřadu v místě trvalého pobytu voliče do dnešních 16:00.

Řádné hlasování bude probíhat od pátečních 14:00 do 22:00 a v sobotu od 8:00 do 14:00.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám