Hlavní obsah

Drive-in stany pro lidi v karanténě jsou nachystané, volby mohou začít

Právo, Petr Kozelka
Brno

Několik stovek vojáků začalo v úterý na téměř osmi desítkách stanovišť po celé republice připravovat volební drive-in místa, kde budou moci svůj hlas v krajských a senátních volbách odevzdat lidi v nařízené karanténě. Hlasování zde začne ve středu v sedm hodin ráno, volit zde budou moci lidé přímo z auta až do patnácti hodin.

BEZ KOMENTÁŘE: Příprava Drive-In volebních stanů v BrněVideo: Rudolf Voleman, Právo

 
Článek

Například před hlavním vstupem na brněnské Výstaviště, kde bude stanoviště pro lidi z Brna a okresu Brno-venkov, pracovalo v úterý odpoledne několik vojáků, kteří právě stavěli tři stany. V nich by mělo být zázemí pro volební komisi, kterou budou tvořit z velké většiny právě také příslušníci ozbrojených sil. Vojáci chystali i cedule, podle nichž se budou voliči řídit při příjezdu a odjezdu.

Volit se bude tak, že po příjezdu na stanoviště volič stáhne okénko svého vozu, předloží občanský průkaz a voják ho vyzve, aby si na chvíli stáhl roušku kvůli identifikaci. S sebou by si lidé měli vzít i doklad o nařízené karanténě.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Vojáci chystali před vstupem na brněnské Výstaviště volební drive-in pro lidi z Brna a okresu Brno-venkov.

Poté volič dostane hlasovací obálku a případně volební lístky, pokud je nebude mít s sebou. Pak připraví volební lístek, který hodí do přinesené volební urny. Po celou dobu by měl volič zůstat ve vozidle.

Komise půjdou za lidmi

Pokud lidé v karanténě nemohou odvolit přes drive-in, mohou svůj hlas odevzdat v pátek nebo sobotu zvláštní volební komisi. Musí se ale do čtvrtečních dvaceti hodin nahlásit telefonicky na příslušný krajský úřad, telefonní číslo je uvedeno na webu příslušného kraje. Komise se pak dostaví do místa pobytu. Při kontaktu s členy komise je potřeba mít nasazenou roušku, připravit si opět doklad totožnosti a pro jistotu i rozhodnutí o karanténě. Ministerstvo vnitra ve svých pokynech upozornilo, že komise bude na voliče čekat maximálně deset minut, pak se odebere na další adresu.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Vojáci chystali před vstupem na brněnské Výstaviště volební drive-in pro lidi z Brna a okresu Brno-venkov.

Reklama

Výběr článků

Načítám