Hlavní obsah

Zakotvení Crew Dragonu bylo neuvěřitelně hladké, libují si astronauti

Novinky,

Astronaut NASA Doug Hurley v pondělí přiznal, že on i jeho kolega Bob Behnken byli překvapeni, jak hladké bylo jejich dokování u Mezinárodní vesmírné stanice (ISS). Nové členy posádky dopravil k orbitální laboratoři Crew Dragon, první soukromá loď, která kdy vzala lidi do vesmíru. A navíc první pilotované americké plavidlo startující pomocí rakety z území USA za posledních devět let.

Až do dokování se Crew Dragon choval velmi podobně jako raketoplány, popisuje astronaut HurleyVideo: NASA TV, Novinky/Reuters

 
Článek

„Samotný proces dokování a připojování k ISS jsme necítili. Přitom v minulosti v raketoplánu si člověk připadal tak trochu ‚roztrhaný',“ zmínil Hurley své dřívější zkušenosti s kosmickými lety. Například roku 2011 totiž působil jako pilot při misi STS-135 na ISS, což byla poslední mise raketoplánů, konkrétně raketoplánu Atlantis.

Astronauti v Crew Dragonu zakotvili u ISS a přešli na její palubu

Věda a školy

„Až do dokování letěl Dragon velmi podobně jako raketoplány. Choval se též velmi podobně. Ale co nás oba úplně praštilo do očí a hned jsme to po zakotvení řekli, že jsme při dokováni nic necítili. Bylo to tak hladké. A když už jsme pak byli v doku, ucítili jsme v lodi malý otřes. Nic moc velkého, ale cítili jsme to. Ptali jsme se pak kluků na palubě ISS a oni také uvedli, že během dokování necítili nic. Každopádně mě to opravdu překvapilo,“ popsal Hurley podle agentury Reuters.

Záznam: Přílet astronautů na ISSVideo: NASA TV

Behnken připomněl, že není stále jasné, jak dlouho bude jejich „testovací“ mise na oběžné dráze trvat. Měli by tam strávit dobu v rozmezí od jednoho do čtyř měsíců. Záležet bude i na tom, jak si loď Crew Dragon povede.

Velitelem ISS je nyní další Američan Chris Cassidy, na palubě jsou dále ještě dva ruští kosmonauti: Anatolij Ivanišin a Ivan Vagner.

Na druhý pokus start vyšel

Loď Crew Dragon patří SpaceX, což je americká soukromá vesmírná společnost podnikatele a miliardáře Elona Muska.

Nový milník v dobývání vesmíru. Soukromá loď Crew Dragon míří k ISS

Věda a školy

Firma vyslala oba americké astronauty na orbitu z Floridy v sobotu 30. května (původně plánovaný start ve středu 27. května se kvůli počasí nezdařil) v historické misi, která znamenala první kosmický let astronautů NASA z americké půdy od roku 2011, kdy Američané ukončili svůj program raketoplánů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám