Hlavní obsah

Astronauti v Crew Dragonu zakotvili u ISS a přešli na její palubu

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

V sobotu z Kennedyho vesmírného střediska na Floridě odstartovala loď Crew Dragon společnosti SpaceX. Do kosmu ji na cestu k Mezinárodní vesmírné stanici (ISS) vynesla raketa Falcon 9. Loď se dvěma astronauty Robertem Behnkenem a Douglasem Hurleym v neděli po 16. hodině zakotvila u ISS. Spojovací průlez byl otevřen po 19. hodině a posádka ISS přivítala americké astronauty.

Záznam: Přílet astronautů na ISSVideo: NASA TV

 
Článek

Samotná cesta trvala 19 hodin, více než dvě hodiny po tomto „zakotvení” v půl páté našeho času byly v 19:02 otevřeny poklopy mezi lodí Crew Dragon a staničním modulem Harmony. Na ISS přešli v 19:22.

Nový milník v dobývání vesmíru. Soukromá loď Crew Dragon míří k ISS

Věda a školy

Poté následoval uvítací ceremoniál, na orbitálním komplexu novou dvojici přivítá tříčlenná posádka, kterou tvoří americký velitel Christopher Cassidy a ruští kosmonauti Anatolij Ivanišin a Ivan Vagner.

Jde o první let amerických astronautů americkou lodí z území Spojených států od roku 2011, kdy NASA ukončila program raketoplánů. Teď už se Američané chtějí zbavit závislosti jen na ruských Sojuzech, ve kterých si museli pro své astronauty platit místa.

Konec závislosti na Rusku odložen. Start astronautů z USA zastavilo počasí

Věda a školy

Je to rovněž poprvé, co byli do vesmíru dopraveni lidé nějakou soukromou firmou (SpaceX Elona Muska), byť pod dohledem NASA. To vše jsou důvody, proč je tato mise celosvětově tak sledovaná. Původně se mělo letět už ve středu, avšak tento start překazilo nepříznivé počasí.

Trampolína funguje, vrátil Musk rýpnutí Rogozinovi po startu rakety Falcon 9

Věda a školy

Ještě se neví, jak dlouho na ISS přesně budou

Na oběžné dráze by měli Behnken a Hurley strávit dobu v rozmezí od jednoho do čtyř měsíců. Záležet bude i na tom, jak si loď Crew Dragon povede, stejně tak na stavu další pilotované lodě Crew Dragon připravované společností SpaceX pro první provozní misi těchto vesmírných transportérů, označenou jako Crew-1. Aktuální let, byť s lidskou posádkou, je totiž stále ještě testovací.

Posádka nové lodi Crew Dragon stále neví, kolik času na ISS stráví

Věda a školy

Jak pro Novinky tento týden připomněl Milan Halousek z České kosmické kanceláře, oba astronauti z této nynější „testovací“ posádky Crew Dragonu Demo-2 měli podle původního plánu NASA strávit na ISS jen několik dní. Nakonec se však Behnken s Hurleym plně zapojí do práce na palubě. Američané mají teď na ISS pouze jednoho svého astronauta Cassidyho, což je podle Halouska k obsluze celého „západního sektoru ISS“ nedostatečné.

Malá „bitva“ o vlajku

„Ke SpaceX a jejich Crew Dragonu se, doufejme, brzy přiřadí i druhá americká soukromá pilotovaná loď – Starliner od Boeingu,“ poznamenal Halousek, který je předsedou vzdělávacího spolku Kosmos-news a Astronautické sekce České astronomické společnosti.

SpaceX a Boeing spolu podle něj na dálku tak trochu bojovaly i o malou americkou vlajku, kterou dovezl na ISS v červenci 2011 při posledním letu raketoplán Atlantis STS-135. „Tato vlajka letěla již předtím o 30 let dříve i na palubě úplně prvního raketoplánu – v roce 1981 při misi Columbia STS-1. Teď vlajka čekala na ISS devět let na posádku, která jí zase vezme domů. Je to možná drobnost, ale Američané si na takovéto symboly dost potrpí,“ uvedl.

Americká vlajka, která je na ISS už devět let.

Roku 2011 tuto vlaječku na palubu ISS dovezl velitel mise STS-135 Christopher Ferguson a jeho pilot Douglas Hurley. „Ten samý Hurley teď má sedět jako velitel v kabině Crew Dragonu, která vlajku vrátí zpět na Zemi. A ten samý Ferguson bude velet zanedlouho první misi Starlineru,“ uzavřel Halousek.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám