Hlavní obsah

Zakotvení Crew Dragonu bylo neuvěřitelně hladké, libují si astronauti

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Astronaut NASA Doug Hurley v pondělí přiznal, že on i jeho kolega Bob Behnken byli překvapeni, jak hladké bylo jejich dokování u Mezinárodní vesmírné stanice (ISS). Nové členy posádky dopravil k orbitální laboratoři Crew Dragon, první soukromá loď, která kdy vzala lidi do vesmíru. A navíc první pilotované americké plavidlo startující pomocí rakety z území USA za posledních devět let.

Až do dokování se Crew Dragon choval velmi podobně jako raketoplány, popisuje astronaut HurleyVideo: NASA TV, Novinky/Reuters

 
Článek

„Samotný proces dokování a připojování k ISS jsme necítili. Přitom v minulosti v raketoplánu si člověk připadal tak trochu ‚roztrhaný',“ zmínil Hurley své dřívější zkušenosti s kosmickými lety. Například roku 2011 totiž působil jako pilot při misi STS-135 na ISS, což byla poslední mise raketoplánů, konkrétně raketoplánu Atlantis.

Astronauti v Crew Dragonu zakotvili u ISS a přešli na její palubu

Věda a školy

„Až do dokování letěl Dragon velmi podobně jako raketoplány. Choval se též velmi podobně. Ale co nás oba úplně praštilo do očí a hned jsme to po zakotvení řekli, že jsme při dokováni nic necítili. Bylo to tak hladké. A když už jsme pak byli v doku, ucítili jsme v lodi malý otřes. Nic moc velkého, ale cítili jsme to. Ptali jsme se pak kluků na palubě ISS a oni také uvedli, že během dokování necítili nic. Každopádně mě to opravdu překvapilo,“ popsal Hurley podle agentury Reuters.

Záznam: Přílet astronautů na ISSVideo: NASA TV

Behnken připomněl, že není stále jasné, jak dlouho bude jejich „testovací“ mise na oběžné dráze trvat. Měli by tam strávit dobu v rozmezí od jednoho do čtyř měsíců. Záležet bude i na tom, jak si loď Crew Dragon povede.

Velitelem ISS je nyní další Američan Chris Cassidy, na palubě jsou dále ještě dva ruští kosmonauti: Anatolij Ivanišin a Ivan Vagner.

Na druhý pokus start vyšel

Loď Crew Dragon patří SpaceX, což je americká soukromá vesmírná společnost podnikatele a miliardáře Elona Muska.

Nový milník v dobývání vesmíru. Soukromá loď Crew Dragon míří k ISS

Věda a školy

Firma vyslala oba americké astronauty na orbitu z Floridy v sobotu 30. května (původně plánovaný start ve středu 27. května se kvůli počasí nezdařil) v historické misi, která znamenala první kosmický let astronautů NASA z americké půdy od roku 2011, kdy Američané ukončili svůj program raketoplánů.

Reklama

Související články

První klasický kosmodrom Bajkonur slaví 65 let

Za první klasický kosmodrom světa je označován nejznámější ruský kosmodrom Bajkonur ležící nicméně na území Kazachstánu. Jde o rozsáhlý komplex odpalovacích...

Výběr článků

Načítám