Hlavní obsah

Trampolína funguje, vrátil Musk rýpnutí Rogozinovi po startu rakety Falcon 9

Mys Canaveral

„Trampolína funguje,“ prohlásil radostně majitel společnosti SpaceX Elon Musk po sobotním úspěšném vypuštění rakety Falcon 9 s lodí Crew Dragon z Kennedyho vesmírného střediska na Floridě. Narážel tím na vyjádření šéfa ruské vesmírné agentury Dmitrije Rogozina.

Astronauti míří k ISS poprvé v soukromé raketě

 
Článek

Agentura TASS, která poznámku Muska zaznamenala, připomněla, že Rogozin v roce 2014, tehdy ještě jako místopředseda ruské vlády jakoby žertem, komentoval americké sankce namířené proti ruskému kosmickému průmyslu.

Navrhl Spojeným státům, aby své astronauty dopravovaly na Mezinárodní vesmírnou stanici (ISS) trampolínou.

Nový milník v dobývání vesmíru. Soukromá loď Crew Dragon míří k ISS

Věda a školy

Americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA) tehdy k dopravě astronautů na ISS už využíval ruské lodě Sojuz. Byl k tomu nucen poté, co v roce 2011 ukončil program svých raketoplánů.

Sobotní start Crew Dragonu z Kennedyho vesmírného střediska na Mysu Canaveral znamenal, že poprvé po devíti letech odletěli američtí astronauti americkou lodí z území Spojených států. Start z komplexu 39A Kennedyho vesmírného střediska vyšel přesně podle plánu a neprovázely jej žádné problémy.

Foto: Steve Nesius, Reuters

Šéf SpaceX Elon Musk po sobotním úspěšném startu.

Foto: Thom Baur, Reuters

Start rakety Falcon 9 s lodí Crew Dragon na floridském mysu Canaveral

Očekává se, že posádka, kterou tvoří Robert Behnken a Douglas Hurley, v neděli po 19 hodin trvajícím letu na ISS přistane v 16:29.

Více než dvě hodiny po tomto „zakotvení” má v 18:45 dojít k otevření poklopů, tedy bran mezi lodí a staničním modulem Harmony. V 19:15 má poté následovat uvítací ceremoniál, na orbitálním komplexu novou dvojici přivítá tříčlenná posádka, kterou tvoří americký velitel Christopher Cassidy a ruští kosmonauti Anatolij Ivanišin a Ivan Vagner.

Na oběžné dráze by měli Behnken a Hurley strávit dobu v rozmezí od jednoho do čtyř měsíců. Záležet bude i na tom, jak si loď Crew Dragon povede i na stavu další pilotované lodě Crew Dragon připravované společností SpaceX pro první provozní misi těchto vesmírných transportérů, označenou jako Crew-1.

Americké astronauty na ISS poprvé v historii dopraví raketa soukromé firmy

Amerika

Reklama

Výběr článků

Načítám