Hlavní obsah

Vědci nemohou najít žádné dítě pod 10 let, které by přeneslo koronavirus na dospělého

Novinky, das

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Děti do deseti let při přenosu koronaviru zřejmě nesehrávají důležitou roli. Ani pro seniory by tak neměly představovat žádné riziko. Alespoň to vyplývá z dat odborníků Světové zdravotnické organizace (WHO), kteří společně s čínskými experty přezkoumali informace získané trasováním nakažených jedinců. K podobným závěrům přitom došli i vědci z Velké Británie či Švýcarska.

Foto: Charles Krupa, ČTK/AP

Ilustrační foto

Článek

„Zatím se nikde ve světě nenašel jediný důkaz, že by děti do deseti let byly zapojené do šíření koronaviru. Mezi těmito dětmi je i minimálně nakažených, a pokud už prodělaly infekci, tak ve velmi mírné formě,” vysvětlil pro Daily Mail profesor Russel Viner z Královské vysoké školy pro pediatrii.

Mezi přezkoumanými vědeckými důkazy byl i případ devítiletého chlapce z Francie, který neprozradil nikomu, že je infikován, a až zpětně během trasování odborníci zjistili, že byl v kontaktu se 172 lidmi. Přesto nikoho z nich nenakazil.

Devítiletý chlapec s covidem-19 se setkal s 172 lidmi, nikoho však nenakazil

Koronavirus

Vědci sice ještě sami potvrzují, že je v tomto směru nutné podniknout ještě další vyšetřování, nicméně už teď se zdá, že pominuly důvody, aby se děti přestaly zcela stýkat se svými prarodiči. Podle Daniela Kocha, šéfa švýcarského infekčního oddělení Federálního úřadu pro veřejné zdraví nikomu neublíží krátké setkání babiček a dědečků s vnoučátky včetně láskyplného obejmutí. Prozatím by se ale nemělo jednat o dlouhodobější hlídání.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám