Hlavní obsah

Generál NATO Bubeník: Díky očkování proti TBC je v Česku virus méně nakažlivý

Právo, Oldřich Danda

Státy si musejí vytvořit dostatečné rezervy ochranných pomůcek. Chybou bylo, že západní státy zůstaly závislé na dodávkách ze zemí mimo EU a NATO, říká v rozhovoru pro Právo šéf zdravotnického výboru NATO generál Zoltán Bubeník. Zároveň varuje před tím, aby Češi ztratili při uvolňování restrikcí proti pandemii pokoru.

Foto: ČTK

Šéf zdravotnického výboru NATO generál Zoltán Bubeník

Článek

Jak hodnotíte z pohledu předsedy náčelníků zdravotnických služeb zemí NATO situaci kolem pandemie?

Minulý týden jsme měli videokonferenci se všemi kolegy náčelníky zdravotnických služeb zemí NATO a shodli jsme se na tom, že je nutné se pro současnou i budoucí možnou epidemii poučit hlavně v oblasti ochranných pomůcek: pořídit jich dostatečné množství a také stanovit, jak udržovat desítky a stovky tun tohoto materiálu v národních rezervách. Bylo to i jedno z konkrétních doporučení pro mezinárodní vojenský výbor Aliance, teď o tom intenzivně jednáme.

Budete tlačit na vládu, aby podstatně zvýšila zásoby ochranných prostředků ve státních rezervách?

To není poznatek jen vojáků, ale i Ústředního krizového štábu. Základní zjištění však je, že bychom měli při nákupu ochranných prostředků přestat být závislí na trzích mimo země NATO nebo EU. To je náš slabý bod, kdy jsme kvůli zlevňování výroby tuto produkci nechali jen na zemích ve východní Asii.

Škrty udělaly z armády zanedbané torzo, tlačí na politiky Opata

Domácí

A jak to chcete udělat?

To není věcí armády, ale kdyby se nás někdo ptal, tak bychom podpořili domácí průmysl nejen v oblasti ochranných pomůcek, ale např. i léčiv.

Jak si vede Česko ve srovnání s ostatními státy NATO?

Máme slušné výsledky, protože se nám podařilo výrazně zpomalit šíření viru v populaci. Je to díky kombinaci restriktivních opatření, zdravotních doporučení a rychlé reakce hygieny a integrovaného záchranného systému složek zdravotnictví. A zejména díky disciplíně a uvědomělosti obyvatelstva, které přistoupilo na restrikce.

Uvolnění přísného režimu bude mít jistě reakci v populaci, protože ta nemoc není vymýcena. Věřím ale, že obyvatelé budou dál disciplinovaní a nebudou jak utržení z řetězu.

Zajímali se kolegové z jiných zemí, jak to u nás řešíme?

Řadu z nich zajímal princip chytré karantény, tedy propojení technologií a práce hygieniků. Také se ukazuje, že naše vakcinační programy, které mají u nás velkou tradici a které se ale v poslední době kvůli tlaku obyvatel a přílišné demokracii rozvolnily, hrají určitou roli. Např. se jeví jako pravděpodobné, že silná proočkovanost proti tuberkulóze napomohla, že nakažlivost toho viru je v Česku nižší než v ostatních státech.

Říkáte, že se politika očkování příliš demokratizovala, měla by se znovu zpřísnit?

Myslím, že lidé teď názor na očkování změní. Všude ve světě se prokazuje, že plošné očkování kolem 90 procent a vyšší má pro obranyschopnost obyvatelstva u takovéto epidemie velký efekt v tzv. kolektivní imunitě. Pomůže i zákon, který odškodní prokazatelné následky očkování.

Doporučení hygieniků – roušky, udržování odstupu – je malá daň za to, aby se mohl normální život rozhýbat.

Armáda spolupracuje na chytré karanténě. Podle posledních zpráv to není tak efektivní, jak se čekalo?

Efektivitu nelze měřit systémem jedniček a nul. Vyhledávání pomocí výpočetní techniky, map a aplikací je jen podpora epidemiologického šetření a hygienici to dělají velmi poctivě. Ty mapy a časy setkání jim pomáhají správně načasovat testování možných nakažených kontaktů. Systém také velice dobře propojuje činnost hygienických stanic, záchranné služby a laboratoří.

Takže byste nad tím kvůli tomu, že to nenaplňuje představy, hůl nelámal?

Určitě ne, protože hygienici teď postupně získávají materiál, který může pomoci při jakémkoli rozšíření podobných nemocí i v budoucnosti.

Byl byste pro rychlejší uvolňování zákazů a nařízení?

Často se v souvislosti s koronavirem používá vojenská terminologie, tak ji také použiji a říkám, že jedna dvě vyhrané bitvy – že se zpomalilo rozšiřování nákazy, ubývá úmrtí – neznamenají, že jsme vyhráli celou válku. Základem musí zůstat sociální distance. Rozšířili jsme skupiny ze dvou na deset, ale to neznamená, že lidé mohou začít tančit medvědí tanec, pochytají se za ramena, sundají roušky a budou u toho popíjet a kouřit.

Musí být zachován zdravý rozum a lidé by měli k tomu přistoupit s pokorou. Doporučení hygieniků – roušky, udržování odstupu – je malá daň za to, aby se mohl normální život rozhýbat. Protože situace se může zlomit ze dne na den.

Rozvolňování musí být postupné. Zavřít závoru lze za jeden den, ale uvolňování otěží, aby to mělo logickou návaznost, je složité a je to nezáviděníhodná situace pro ty, kteří mají stanovit rozumný harmonogram, aby se lidé, jak jsem říkal, neurvali z řetězu.

Reklama

Výběr článků

Načítám