Hlavní obsah

V Antarktidě bylo letos průměrně o čtyři stupně Celsia tepleji než loni

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Průměrná teplota na Antarktidě se meziročně zvýšila o čtyři stupně Celsia. Na nejjižnějším kontinentu konkrétně letos průměrná teplota stoupla na -3 °C, sdělil v úterý na konferenci k pátečnímu Mezinárodnímu dni Antarktidy (1. prosince) vedoucí Českého antarktického výzkumného programu z brněnské Masarykovy univerzity Daniel Nývlt.

Foto: Reuters

Z tučňáka císařského se stal ohrožený druh (ilustrační snímek)

Článek

Kvůli zvyšujícím se teplotám hrozí odledňování Antarktidy. Klimatická změna také podle Nývlta způsobila, že se mezi významně ohrožené druhy přidal tučňák císařský.

Největší změny v posledních dvou letech

„Největší změna se udála v posledních dvou letech, kdy došlo k nebývalému nárůstu teplot vzduchu, ale mělo to i odraz v podobě ústupu místních ledovců a jejich ztenčování a změny permafrostu,“ řekl Nývlt.

Antarktidu v posledním roce navštívilo zhruba 106 tisíc registrovaných turistů

„Při odledňování dochází k výraznému vysychání místních půd, a dokonce dochází k odumírání mechových stanovišť, která dlouhodobě velmi dobře vegetovala, ale s klimatickou změnou najednou nemají dostatek vláhy,“ dodal.

Největší ledovec světa se dal po více než 30 letech do pohybu

Zahraniční

„V současné době jsou největšími hrozbami životního prostředí na Antarktidě rozmach turismu, nezákonný rybolov a očekávaný tlak na využívání přírodních zdrojů,“ přidal se Zdeněk Venera, zástupce ČR ve Výboru pro ochranu životního prostředí, poradním orgánu Konzultativního shromáždění Antarktické smlouvy.

Antarktidu v posledním roce navštívilo zhruba 106 tisíc registrovaných turistů. K rázným opatřením ale podle Venery okolní země nepřistoupily kvůli obavám ze ztráty zisku z turismu.

Investice do polárního výzkumu

Vědecké týmy Masarykovy univerzity na Antarktidě zkoumají odezvu tamních geosystémů a ekosystémů na změny přírodního prostředí, mapují antarktické prostředí, od geologie až po živé organismy, a popisují nové druhy.

„Pokud chceme vědět, jaké dopady bude mít probíhající klimatická změna na přírodní prostředí, musíme vědět, jak Antarktida vypadá v současnosti a jak se nám do budoucna bude měnit,“ poznamenal Nývlt.

Svítící vlákna z Česka využívají záchranáři. Nyní je čeká test v Antarktidě

Věda a školy

Podle náměstka ministra životního prostředí Jiřího Lehejčka je investice do polárního výzkumu pro Česko stejně výhodná jako investice do kosmického výzkumu. „Investice do těchto výzkumů se společnosti několikanásobně vrátí v technologiích, ve znalosti klimatické změny, krize biodiverzity i znečištění,“ uvedl.

Antarktida je kontinent, který je rozlohou větší než Evropa. Nemá stálé osídlení. Přes zimu v Antarktidě pobývá zhruba 1000, v létě kolem 5000 výzkumníků. V letech 2005 a 2006 byla na ostrově Jamese Rosse na popud českého geografa a polárníka Pavla Proška postavena Česká vědecká stanice Johanna Gregora Mendela.

Česko má v Antarktidě na ostrově Nelson v Jižních Shetlandech ještě jednu menší stanici s názvem CzECO Nelson. Ta by měla ve spolupráci s Vysokým učením technickým v Brně dostat novou podobu. Ve výzkumu na Antarktidě je zapojeno 29 zemí, Česko je jednou z nich.

Tučňáci císařští jsou už ohroženým druhem, oznámili Američané

Věda a školy

Vědci potvrdili první nález viru ptačí chřipky u Antarktidy. Bojí se o tučňáky

Věda a školy

Reklama

Výběr článků

Načítám