Hlavní obsah

Vědci potvrdili první nález viru ptačí chřipky u Antarktidy. Bojí se o tučňáky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Britští badatelé objevili virus ptačí chřipky u pobřeží Antarktidy, kde se dosud nevyskytovala. Nález už potvrdily laboratoře a ve vědecké komunitě panují obavy, že by ptačí chřipka mohla představovat zásadní hrozbu pro tučňáky, kteří žijí jen na Antarktidě, a nemají proto protilátky proti nemocem z jiných částí světa.

Foto: CuboImages, ČTK

V popředí chaluha subantarktická (Stercorarius antarcticus), v jejíž populaci byl virus ptačí chřipky nalezen.

Článek

Vzhledem k tomu, že v regionu byly zjištěny tamní první známé případy vysoce patogenní ptačí chřipky subtypu H5N1, odborníci se obávají o izolované populace tučňáků i tuleňů, které danému onemocnění nebyly nikdy vystaveny, napsal v úterý list The Guardian.

Jihoamerický virus?

Virus byl nalezen v populaci mrchožravého ptáka chaluhy subantarktické na Ptačím ostrově, který je součástí britského zámořského území Jižní Georgie a Jižní Sandwichovy ostrovy.

Tito stěhovaví ptáci jej s sebou podle výzkumníků pravděpodobně přinesli z Jižní Ameriky, kde je ptačí chřipka velmi rozšířená, přičemž jen v Chile a Peru již zabila odhadem 500 tisíc mořských ptáků a 20 tisíc lachtanů.

Desítky racků uhynuly u Vrbenských rybníků, měli ptačí chřipku

Domácí

Ptačí ostrov není součástí pevninské Antarktidy, ale leží asi 1700 kilometrů východně od jižního cípu Jižní Ameriky a od Antarktidy je vzdálený přibližně 1400 kilometrů.

K testování vědce přivedla neobjasněná úmrtnost

Vědci virus ptačí chřipky našli v těle uhynulých ptáků, k testování je přivedla neobjasněná úmrtnost, uvedli ve zprávě o svém zkoumání na stránkách britského ústavu pro výzkum Antarktidy (BAS).

Po potvrzení nálezu pozastavili většinu terénních prací zahrnujících manipulaci se zvířaty. „Nadále pokračují opatření biologické bezpečnosti, včetně zvýšeného čištění oděvů a polního vybavení a pozorování oblastí s vysokou hustotou volně žijících zvířat,“ sdělili vědci z BAS.

Drůbežárna, kterou loni zdecimovala ptačí chřipka, už zase naplno funguje

Domácí

Dodali, že na ostrově dlouhodobě pozorují několik druhů albatrosů a tučňáků a Ptačí ostrov patří k nejpodrobněji sledovaným oblastem, což přispěje k mapování změn.

Šíření ptačí chřipky by mohlo vést ke „katastrofálnímu selhání rozmnožování“ v regionu, což by mělo „devastující dopad na mnoho druhů volně žijících živočichů“, upozornila Meagan Dewarová, předsedkyně Antarctic Wildlife Health Network, která byla hlavní autorkou zprávy BAS.

Odbornice na ptačí chřipku Michelle Willeová v reakci na nález viru na síti X konstatovala, že jde o „zdrcující zprávy“. Připomněla, že loňská studie ptačí chřipku v regionu neidentifikovala. Letos se však již objevila.

Zimní ledová pokrývka moře u Antarktidy byla nejmenší od začátku měření, potvrdili vědci

Věda a školy

V Antarktidě uhynuly tisíce tučňáků, roztál pod nimi led

Věda a školy

Reklama

Výběr článků

Načítám