Hlavní obsah

Svítící vlákna z Česka využívají záchranáři. Nyní je čeká test v Antarktidě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V drsných podmínkách Antarktidy otestují polárníci svítící optická vlákna z Česka. Odolnost světlovodů otestují členové expedice, která bude čtvrt roku pracovat na české vědecké polární stanici Gregora Johanna Mendela na ostrově Jamese Rosse v Antarktidě. Pokud to technologie zvládne, získá od vědců certifikát Testováno v Antarktidě.

Foto: Masarykova univerzita

Česká vědecká polární stanice Gregora Johanna Mendela v Antarktidě

Článek

Jedná se o unikátní českou technologii SunFibre. Vlákna zašitá ve tkanině a napájená bateriemi lze lehce připevnit k oděvu, díky čemuž je i za mlhy, deště či sněžení člověk s těmito bezpečnostními prvky nepřehlédnutelný.

„Vlákna použijeme na naše oděvy při výzkumné práci na ledovci. Připevníme je k našim člunům i čtyřkolkám, které na stanici používáme,“ řekl Novinkám manažer Českého antarktického výzkumného programu Pavel Kapler.

Foto: Masarykova univerzita

Světelná optická vlákna využijí vědci například při práci na ledovci

Připomněl, že vědci testují české výrobky již léta. Prestižní certifikát zatím získalo 11 výrobků. Jde například o obuv, bundy, termoizolační prádlo, ale také hydroizolační fólie nebo nanoimpregnaci textilu a kůže.

Brněnští polárníci testovali v Antarktidě ponožky, čepice i boty

Věda a školy

Chytrý nápad z ČR, který dobývá svět

Světelná vlákna se začala vyvíjet v roce 2014 ve spolupráci výzkumníků z Technické univerzity v Liberci a odborníků ze společnosti Scilif. Ta nyní vyváží vlákna SunFibre v podstatě do celého světa.

Kromě některých městských policií v Česku je používají policisté v Německu nebo hasiči či vojáci ve Velké Británii.

Foto: archiv Scilif

Svítící optická vlákna jsou napájena bateriemi a jsou využívána jako bezpečnostní prvek za špatné viditelnosti

Využití najdou nejen u armády nebo záchranných složek, ale i v dolech a při outdoorových aktivitách. Získání certifikátu by mohlo pomoci jedinečné technologii ještě více uspět na zahraničních trzích.

„Světlovody jsou lehce ovladatelné, voděodolné, snadno integrovatelné. Samozřejmě jsme pyšní na to, že jde o technologii z České republiky. Obvykle se využívá žluté, zelené, oranžové či červené světlo, ale barvu jsme schopni změnit podle přání klienta,“ řekla Tereza Budská ze společnosti Scilif.

Foto: archiv Scilif

Využití svítících optických vláken

Kapler zdůraznil, že v Antarktidě mají světelné optické kabely využití, a to především při náhlé změně počasí nebo při přesunu mezi stanicí a nedalekým Antarktickým poloostrovem, kam se vědci za svými výzkumy plaví v člunu.

„Testováno v Antarktidě“

Mendelovu vědeckou polární stanici vybudovala v roce 2006 brněnská Masarykova univerzita. Využívána je vždy v prvních třech měsících roku, kdy v oblasti jižního pólu panuje antarktické léto a podmínky k terénnímu výzkumu jsou nejpříznivější.

Díky stanici se podařilo uskutečnit desítky výzkumných projektů zaměřených nejen na změnu klimatu, ústup ledovců v souvislosti s oteplováním, ale i vlivu extrémních podmínek na lidské zdraví.

Vědci potvrdili první nález viru ptačí chřipky u Antarktidy. Bojí se o tučňáky

Věda a školy

Expedice odjede na jih v lednu. Krátce před koncem letošního roku odcestuje do Antarktidy i druhá expedice, a to na Nelsonův ostrov. Časem tam vznikne další vědecká stanice.

„Chceme našim firmám pomoci uspět s jejich produkty. Certifikát Testováno v Antarktidě mnohým z nich pomáhá uspět na zahraničních trzích. V praxi to vypadá tak, že výrobek převezmeme, jsme vyškoleni v tom, jak s nimi správně pracovat, a po týdnech v Antarktidě se pak podíváme na to, v jakém je stavu,“ doplnil Kapler, který působí i na Přírodovědecké fakultě Masarykovy univerzity.

Foto: Masarykova univerzita

Na polární stanici se v minulosti konal i test zaměřený na stárnutí plastů. Informace jsou důležité pro firmy, které je vyrábějí v ČR

Certifikát sice zatím získalo 11 výrobků, testováno jich bylo dosud 23. Některé testy ještě neskončily. Příkladem je výzkum odolnosti speciálního krytu na automatické meteostanice, umístěné často v klimaticky mimořádně náročných podmínkách.

Mendelova polární stanice dostala novou střechu

Věda a školy

Reklama

Výběr článků

Načítám