Hlavní obsah

Studenti ústecké obchodní akademie stávkují kvůli výpovědi učitelky. Chtějí konec ředitele

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ústí nad Labem

Studenti ústecké obchodní akademie ve čtvrtek stávkují. Postavili se za učitelku, která dala výpověď, a to údajně kvůli neshodám s ředitelem. Žáci požadují její návrat a odstoupení ředitele Romana Jireše. Ten se ihned sešel se zástupci studentů ve školním parlamentu. Řekl, že celou situaci považuje za nešťastnou. Učitelka a dosavadní zástupkyně ředitele Lucie Tesařová je nyní v pracovní neschopnosti.

Foto: Ondřej Hájek, ČTK

Ředitel Obchodní akademie a jazykové školy s právem státní jazykové zkoušky v Ústí nad Labem Roman Jireš (zády v bílém saku) prochází mezi studenty, kteří stávkují za jeho odstoupení a za učitelku, která dala výpověď.

Článek

Pedagožka má podle Jireše pracovní nabídku na ministerstvu školství, má stále možnost na ústecké škole zůstat, dohodu o ukončení pracovního poměru ještě nepodepsal.

Před obchodní akademií v centru krajského města se studenti sešli ráno v 7:30 s transparenty. „Zorganizovalo se to najednou včera (ve středu) na sociálních sítích kvůli tomu, co se stalo s paní učitelkou Tesařovou, která je nejoblíbenější učitelkou tady,“ řekla ČTK Petra Jelínková, studentka 3. ročníku.

Foto: Ondřej Hájek, ČTK

Protestující studenti před ústeckou školou

„Výsledkem této akce by mělo být odstoupení pana ředitele nebo změna jeho chování vůči učitelům a žákům,“ uvedla studentka Tereza Dokonalová. Tesařová měla podle studentů inovativní metody a snažila se je prosazovat.

Učitelka obviněna kvůli popírání války na Ukrajině

Krimi

Učitelka v korespondenci studentům, kterou má ČTK k dispozici, uvedla, že se rozhodla ukončit pracovní poměr, protože už není schopná nadále spolupracovat s ředitelem.

„Jeho názory na rozvoj a řízení školy jsou v rozporu s mým přesvědčením… Mé další setrvání na pozici zástupkyně by již nebylo pro školu přínosem,“ napsala.

Foto: Ondřej Hájek, ČTK

Studenti Obchodní akademie a jazykové školy s právem státní jazykové zkoušky stávkují za učitelku, která dala výpověď údajně kvůli neshodám s ředitelem.

Podle ředitele je Tesařová do 17. února v pracovní neschopnosti.

Na brněnské fakultě končí oba učitelé nařčení z obtěžování studentek

Domácí

Ředitel podle svých slov o žádném zásadním rozporu neví

Po otevření školy krátce před 8:00 zástupci jednotlivých tříd debatovali s ředitelem zhruba hodinu ve školním parlamentu.

„Já si vážím práce paní Tesařové. Dělám všechno pro to, aby zůstala,“ prohlásil Jireš, podle něhož neshod mezí ním a danou učitelkou bylo minimum a o žádném zásadním rozporu neví.

Foto: Ondřej Hájek, ČTK

Ředitel Roman Jireš hovoří na školním parlamentu se studenty, kteří stávkují za jeho odstoupení a na podporu učitelky.

Za dezinformace označil údajné výpovědi dalších členů pedagogického sboru. Uspořádat chce kulatý stůl, u kterého se sejdou zástupci studentů a pedagogů, kteří stojí za učitelkou, i těch na straně ředitele. Podle Jireše k tomu dalo podnět šest ze 70 učitelů.

Sněmovna zřejmě schválí zakotvení objemu peněz na platy učitelů. Novela řeší i nepedagogy

Věda a školy

Obchodní akademii a jazykovou školu v Ústí nad Labem navštěvuje 650 studentů. Učitelé jsou během čtvrtka připraveni ve třídách debatovat s žáky o aktuální situaci ve škole. Někteří studenti tento den ve škole podle svého vyjádření nezůstanou.

Podle ředitele budou mít absenci omluvenou. O situaci Jireš informoval zřizovatele, kterým je Ústecký kraj.

Foto: Ondřej Hájek, ČTK

Transparenty jsou výrazně pro učitelku…

Foto: Ondřej Hájek, ČTK

... a zároveň vyznívají výrazně proti řediteli.

Zřizovatel školy do současné situace nebude zasahovat, a to i s ohledem na to, že výpověď dala učitelka. ČTK to sdělila mluvčí kraje Magdalena Fraňková.

Členové „stávkového hnutí“ Univerzity za klima jednali se zástupci ministerstev

Věda a školy

Reklama

Související články

Pražský Zlatý Ámos putuje na SOŠ Drtinova

Vítězně z pražského regionálního kola soutěže o nejoblíbenějšího kantora Zlatý Ámos vzešel Tomáš Nuc Botlík, který působí na Střední odborné škole Drtinova...

Výběr článků

Načítám