Hlavní obsah

Obtěžování kantory řeší i humanitní fakulta UK

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Fakulta humanitních studií (FHS) Univerzity Karlovy (UK) řeší skandál s obtěžováním studentek ze strany kantorů. Problém se týká dvou učitelů, zejména jednoho z magisterských oborů. Oba kantoři již byli odstaveni z výuky.

Foto: Profimedia.cz

Budova Fakulty humanitních studií UK v Libni

Článek

Podle zdroje Práva byl začátkem ledna ombudsmance Univerzity Karlovy Kláře Šámalové předán dokument se svědectvím studentek a také návrh na odvolání obou kantorů, kteří měli studentky sexuálně obtěžovat.

Děkanka dotčené učitele z výuky odvolala z vyjádření UK

Zdroj deníku Právo uvedl, že má informaci z interního zdroje FHS o tom, že jeden z učitelů podal návrh na svou rezignaci. Druhý údajně veškerá podezření odmítá. Konkrétně na něj se prý objevují stížnosti už nejméně deset let. „Poslední kapkou byl studijní výlet, kde tento kantor nabízel studentce dvojnásobný počet kreditů výměnou za sex. Něco podobného se stalo už před dvěma lety na adaptačním kurzu,“ řekl zdroj Právu.

„Žádná tolerance“

Děkanát už kauzu vyšetřuje. „Vedení fakulty jasně odmítá jakékoli projevy sexuálního obtěžování a zneužívání autority, přistupuje k dané záležitosti s plnou vážností a ve spolupráci s poradní komisí, kterou k této kauze jmenovala paní rektorka, situaci na daném studijním programu prošetřujeme,“ stojí ve vyjádření děkanky FHS Marie Pětové, která zároveň vyzvala studenty ke klidu.

Masarykova univerzita postavila mimo výuku dva pedagogy kvůli údajnému obtěžování

Domácí

„Záleží nám na tom, aby FHS UK byla prostředím, kde jsou respektována etická pravidla a kde panuje atmosféra důvěry,“ doplnila děkanka.

Rektorát UK s vedením fakulty úzce spolupracuje. Poradní komise je složená z nezávislých expertů univerzity a vedení FHS. „Její zasedání minulý týden vedlo kromě jiného k doporučení, aby děkanka dočasně odstavila dotčené pedagogy z výuky a zkoušení. Děkanka tento návrh přijala a učitele z výuky odvolala,“ uvedl v prohlášení na stránkách univerzity její mluvčí Václav Hájek.

Výstupem činnosti poradní komise bude doporučení k řešení podnětu. Pro řešení složitějších případů, jako je tento, se podle Hájka využívá lhůty 60 dní od podání. Podle zdroje Práva došlo k podání podnětu ombudsmance univerzity okolo 7. ledna.

„UK zdůrazňuje, že neakceptuje žádné formy sexualizovaného a genderově podmíněného obtěžování a násilí a nebude takové chování za žádných okolností tolerovat. Univerzita samozřejmě trvale a neochvějně trvá na neustálé kultivaci akademického prostředí a vyzývá všechny své členky a členy, aby se společně zasadili o bezpečné prostředí pro všechny,“ stojí v prohlášení univerzity.

Studium zubařů v Ostravě už od září? Akreditace se blíží

Věda a školy

Podněty pro ombudsmanku

Ke kauze se vyjádřila také Studentská komora Akademického senátu FHS. „Chápeme, že se vás téma dotýká. Jsme všichni lidé, a tak je žádoucí dovolit si emoce prožít. Abychom se jimi ale nenechali strhnout, navrhujeme, abychom tuto energii využili k tomu dozvědět se o této problematice více,“ píšou zástupci senátu na Facebooku s odkazem na příručku pro studenty o sexuálním obtěžování.

„Studující, kteří a které byli/y poškozeni/y nevhodným chováním obou vyučujících, prosíme, aby zaslali/y svá svědectví přímo paní ombudsmance: ombudsman@cuni.cz,“ uvedli zástupci senátu.

Post ombudsmana UK zřídila teprve letos v lednu. Podobné pozice jsou i na některých fakultách, například na právnické, filozofické nebo pedagogické fakultě. Kauza rezonuje také mezi studenty. „První reakce studentů byla: Jak je vůbec něco takového možné, když je na fakultě tolik spolků, které se snaží podobným věcem zabraňovat a poskytnout podporu studentům?“ řekl Právu jeden ze studentů.

Studenti FHS se mohou vedle ombudsmanky univerzity nebo Akademického senátu FHS obrátit například na spolek FHSafe, který pořádal v říjnu loňského roku k tématu sexuálního a genderového násilí diskusi, dále pak na spolek Studenti FHS UK nebo na studentské ambasadorky.

Univerzita Karlova a VŠE připravily kurz pro zájemce o práci v orgánech EU

Věda a školy

Reklama

Výběr článků

Načítám