Hlavní obsah

Učitelka obviněna kvůli popírání války na Ukrajině

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kriminalisté obvinili učitelku ze základní školy v Praze 6 Martinu Bednářovou kvůli jejím výrokům při hodině češtiny, které pronesla loni v dubnu. Nyní propuštěná pedagožka tehdy žákům osmé třídy mj. tvrdila, že v ukrajinském hlavním městě Kyjevě není žádný válečný konflikt a že v nyní okupovaném Donbasu Ukrajinci zabíjeli ruské obyvatelstvo.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

„V této věci bylo zahájeno 13. ledna trestní stíhání jedné fyzické osoby pro jednání, které bylo kvalifikováno jako přečin popírání, zpochybňování, schvalování a ospravedlňování genocidy. Ve věci bude nadále pokračovat vyšetřování,“ sdělil včera Právu mluvčí pražských městských žalobců Aleš Cimbala. Doplnil, že obviněné hrozí v případě podání obžaloby a následné soudní dohry šest měsíců až tři roky vězení.

„Když se podíváš na Kyjev, co jsou kamery z města. Mně včera zrovna, já jsem to tedy smazala, shodou okolností došel obrázek současného Kyjeva. Jako nic se tam neděje,“ prohlásila učitelka na záznamu, který pořídil jeden z žáků a zveřejnil server Seznam Zprávy.

Když studenti oponovali, že viděli ve zprávách, že Kyjev hoří, zeptala se jich, zda myslí zprávy České televize, a pak vysvětlovala, že si informace musejí hledat ve více zdrojích.

Za schvalování války je stíháno 18 lidí

Domácí

„ČT1 patří do skupiny médií, která jsou vázána na miliardáře Sorose. A o tom víme přesně, komu ten je poplatný,“ podotkla na osmnáctiminutovém audiozáznamu učitelka.

V nahrávce také uvedla, že v Donbasu od roku 2014 Ukrajinci zabíjeli ruské obyvatelstvo.

„Ti Rusové byli v té oblasti Doněcka a Luhanska zabíjeni, likvidováni jenom proto, že to byli Rusové. A byli likvidováni vlastně opravdu ukrajinskými nacistickými skupinami tak, že se zatloukly dveře do baráku, ten barák se zapálil, stáhli se ti lidé zaživa z kůže, vraždily se děti atd. A probíhalo to neustále od roku 2014,“ zaznělo z úst učitelky.

Stejná tvrzení přitom šíří i ruská propaganda v rámci své snahy ospravedlnit útok na Ukrajinu. Češtinářka pochybení nebo šíření lží odmítla, prý žákům předkládala jen fakta.

Prý jen fakta

„V hodině jsme se zabývali dnes tolik diskutovanou tematikou rusko-ukrajinské války a stručnými, přehlednými dějinami obou států. Pracovala jsem pouze s ověřenými a historicky zdokumentovanými fakty,“ sdělila loni učitelka serveru.

Jenže poté, co se nahrávka dostala na veřejnost, ředitelka základní školy Na Dlouhém lánu v Praze 6 Renata Riedlová zakázala učitelce chodit do práce a chtěla jí osobně předat výpověď. Žena však nahlásila pracovní neschopnost a na postup školy si přes právničku stěžovala.

Hýbání mrtvolami z Buče? Slovenská policie odhalila triky dezinformátorů

Evropa

„Své postavení mimo službu iniciované jedním z rodičů, schválené vedením školy a podpořené starostou Prahy 6, jehož důvody mi dosud nikdo nevysvětlil, vnímám jako alarmující popření všech demokratických principů a svobod v tomto státě a bezprecedentní omezení slova a názoru,“ napsala podle Seznam Zpráv češtinářka.

V dopise rovněž žádala potrestání žáka, který nahrávku pořídil. Podle ní jednal v rozporu se školním řádem. Ředitelka oponovala, že žák žádný trest nedostane. Nakonec se jí pak podařilo pracovní poměr s Bednářovou ukončit.

Výpověď nakonec dostala v květnu

„Výpověď byla paní učitelce předána v květnu a nyní čekáme na soudní jednání o určení neplatnosti výpovědi z pracovního poměru vzhledem k tomu, že proti tomu podala žalobu. Soud ohledně výpovědi se bude konat koncem února,“ řekla včera Právu ředitelka školy. Jedním z důvodů výpovědi bylo podle ní i to, že učitelka „dětem předávala nepravdivé informace“.

Sama Bednářová, kterou se včera redakci nepodařilo kontaktovat ani přes její právničku, podala žalobu na školu už loni v létě s tím, že její výpověď je neplatná.

Zelenskyj nebral hrozbu války vážně. Přesvědčil ho šéf CIA tím, že ho Rusové plánují zabít

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám