Hlavní obsah

Na brněnské fakultě končí oba učitelé nařčení z obtěžování studentek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Oba učitelé působících na Pedagogické fakultě Masarykovy univerzity v Brně, kteří se měli nepřístojně chovat ke studentkám, na škole končí. Fakulta s nimi rozvázala pracovní poměr. Univerzita se rozhodla také provést velkou kontrolu hodnocení předmětů, zda se v nich náhodou neskrývají další informace o harašení některých pedagogů.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Pedagogická fakulta Masarykovy univerzity v Brně

Článek

„Můžu potvrdit, že ani jeden z nahlášených už nepracuje na Masarykově univerzitě. Tím ale mé kroky jako děkanky a mého týmu nekončí. Naopak. Ta práce teprve začíná, nemá tím končit. Máme nulovou toleranci k nevhodnému chování a sexuálnímu obtěžování. V boji s tímto nešvarem budeme pokračovat dál,“ prohlásila děkanka pedagogické fakulty Simona Koryčánková.

Kauzu odstartovalo zjištění serveru Seznam Zprávy, který přinesl svědectví studentek pedagogické fakulty, které popsaly nevhodné chování pedagogů z katedry tělesné výchovy a výchovy ke zdraví. Podle výpovědí studentek, které server přinesl, měli pedagogové nemístné poznámky, či dokonce činili přímé nabídky sexu.

Jak v úterý ráno informoval mluvčí univerzity Radim Sajbot, fakulta se s jedním z podezřelých kantorů dohodla na ukončení pracovního poměru. Z výběrového řízení na univerzitního ombudsmana také odstoupil bývalý děkan pedagogické fakulty Jiří Němec. Děním na fakultě už se také začala zabývat policie.

Vedení Masarykovy univerzity zdůraznilo, že bude mít nulovou toleranci k nevhodnému chování. „Situaci vnímám jako velmi vážnou. Děsí mě, když se dozvídám o přibývajících možných svědectvích. Je to něco absolutně nepřijatelného, co na naší univerzitě odmítám tolerovat,“ uvedl rektor Martin Bareš s tím, že nařídil celouniverzitní rozsáhlé kontroly.

Masarykova univerzita postavila mimo výuku dva pedagogy kvůli údajnému obtěžování

Domácí

Na všech fakultách se tak uskuteční kontrola studentských hodnocení jednotlivých předmětů od akademického roku 2019/2020 až do současnosti. Případem na pedagogické fakultě se bude zabývat i právník Pavel Uhl a ombudsmanka Univerzity Karlovy Kateřina Šámalová zkontroluje metodiku pro řešení nevhodného chování. Výsledky by měly být hotové do konce února.

Znovu se obnovilo také výběrové řízení na univerzitního ombudsmana, nyní už bez bývalého děkana Němce. „Dění těchto dní nám ukazuje, že univerzita institut ombudsmana/ky naléhavě potřebuje,“ přiznal Bareš. Vedení Masarykovy univerzity i nadále vyzývá všechny, kteří se v minulosti setkali s nevhodným chováním pedagogů, aby se obrátili na příslušné fakultní kontaktní osoby či na poradenské centrum školy.

Děním na brněnské pedagogické fakultě se zabývá policie

Krimi

Reklama

Výběr článků

Načítám