Hlavní obsah

Sněmovna vyzvala vládu, aby dala více peněz na kapacity škol

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Sněmovna vyzvala vládu, aby dala více peněz na zvýšení kapacit škol kvůli nárůstu počtu žáků. Použít by na to měla i nevyčerpané unijní prostředky z Integrovaného regionálního operačního programu (IROP), shodla se ve čtvrtek dolní komora hlasy opozice i koalice. Rovněž ministr školství Vladimír Balaš (STAN) výzvu podpořil.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Ministr školství Vladimír Balaš

Článek

Výzvu inicioval sněmovní školský výbor kvůli tomu, že v programu IROP pro roky 2021 až 2027 je na školství vyčleněno o sedm miliard korun méně než v předchozím období.

„Případný převis peněz do školství půjde, ale budeme muset hledat peníze i v národních zdrojích,“ reagoval Balaš.

V případě relokací z programu IROP budou podle ministra peníze převedeny na mateřské školy, pro které je zatím vyčleněno 3,5 miliardy korun, o půldruhé miliardy méně než v předchozím období. Potřeba by bylo pět miliard.

Do českých škol nastoupilo na 60 000 ukrajinských dětí

Domácí

V případě základních škol je objem peněz snížen z 9,5 na šest miliard korun, v případě středních škol z pěti na 3,1 miliardy korun.

Ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš (Piráti) sdělil, že pro školství v rámci IROP nebylo možné vyjednat více peněz, bude ale možné využít peníze z dalších programů. „Jsme připraveni hledat další řešení,“ uvedl Bartoš.

Nedostatek míst ve školkách hrozí ve třetině obcí

Výbor se shodl na tom, že nedostatečné kapacity mateřských a základních škol jsou dlouhodobým problémem napříč republikou.

Nedostatek míst pro předškolní děti hrozí podle predikce MŠMT v nynějším školním roce ve zhruba třetině obcí, v případě základních škol hrozí nedostatek zejména v Praze a Středočeském a Pardubickém kraji.

Balaš: Je lepší topit ve škole. Online výuka plyn neušetří

Věda a školy

Problém kapacit MŠ a ZŠ ještě prohloubila současná uprchlická vlna zapříčiněná konfliktem na Ukrajině. Tam, kde je míst málo, hlavně tedy ve středních Čechách či Praze, vznikly pro ukrajinské žáky speciální třídy a adaptační skupiny.

Rozdělením finanční alokace se zabývala opakovaně zájmová sdružení územních samosprávných celků. Asociace krajů ČR požadovala navýšení podpory středních škol z dosud plánovaných 22 procent na 30 procent s tím, že na základní školy by mělo být ponecháno alespoň 35 procent alokace na posilování kapacit ZŠ.

Svaz: Obce kvůli cenám energií budou muset omezovat investice i běžný provoz

Domácí

Se snížením alokace na základní a mateřské školy nesouhlasily Svaz měst a obcí a Sdružení místních samospráv.

Ve většině krajů mají školy místa pro ukrajinské děti. Někde oddělené třídy

Věda a školy

Již v minulém školním roce hlásily některé školy kvůli začleňování uprchlíků potíže s kapacitou. Zvláštní zákon v takovém případě umožnil základním školám zažádat o navýšení kapacity bez stanoviska hygieniků či stavebního úřadu až na maximum 34 žáků ve třídě a školkám na 28 dětí. Pokud by neměly místo v běžných třídách, mohou pro ukrajinské uprchlíky vytvářet i oddělené třídy.

Reklama

Související články

Anhilina nemohla dospat, tak se těšila do školy

Bílé nadýchané šatičky s černými puntíky, krémově bílý svetřík a obrovská bílá mašle ve vlasech. Jako princezna přišla do školy v Cacovické ulici v Brně...

Výběr článků

Načítám