Hlavní obsah

Anhilina nemohla dospat, tak se těšila do školy

Bílé nadýchané šatičky s černými puntíky, krémově bílý svetřík a obrovská bílá mašle ve vlasech. Jako princezna přišla do školy v Cacovické ulici v Brně sedmiletá Anhilina, kterou na první školní den do první třídy vyprovodila maminka Taťána a patnáctiletá sestra Maria.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Sedmiletou Anhilinu (druhá zprava) doprovodila kromě maminky do první třídy i sestra Maria (vpravo).

Článek

„Do první třídy se Anhilina těšila moc. Vždyť vstávala už v šest ráno,“ prozradila Právu maminka dcer. Kvůli tomu, jak byla nedočkavá, přišla malá školačka do školy, která byla zřízena speciálně pro děti z Ukrajiny prvního, třetího a pátého ročníku, už dlouho před otevřením.

Maminka Taťána v Česku pracuje jako uklízečka, manžel je zedník. „Chceme se domů, na Zakarpatí, vrátit, jak to půjde, ale zároveň bych si přála, aby se dcera ve škole seznámila s kamarády a naučila se česky, i ostatní předměty. Zatím žádné kamarády nemá a česky taky moc nerozumí,“ dodala maminka.

To šestiletý Matěj z Kyjeva, který s maminkou a o čtrnáct let starší sestrou Alenou přišel ke škole také s předstihem jako druhý, si prý na nedostatek kamarádů nemůže stěžovat.

Zeman zahájil školní rok v Lánech. Škola má být hrou, řekl dětem

Domácí

„Máma s bratrem tu bydlí už zhruba půl roku, jsou v české rodině, takže kamarádů kolem sebe mají dost,“ vysvětlila prvňáčkova sestra – dvacetiletá studentka architektury. Do Brna přijela jen kvůli svátečnímu dni bratra a za pár dnů se vrací zase zpátky domů do Kyjeva. „Naše fakulta stále funguje, ale máme distanční výuku,“ dodala Alena, která je doma s otcem, zatímco maminka bydlí s bratrem v Brně a za prací dojíždí do nedaleké elektrotechnické firmy v Kuřimi.

„Ráda bych se však co nejdříve do Kyjeva taky vrátila,“ poznamenává Matějova matka. „Mám obchod s papírnickými potřebami a doufám, že brzy budu moct zase prodávat například věci do školy dětem u nás,“ dodala žena, která, stejně jako ostatní mámy doprovázející ukrajinské prvňáčky, třímala v ruce velký pugét pro učitele.

Seznamovací den

„První den je nejen seznamovací, ale i organizačně důležitý. Pro školu i rodiče dětí. Budou vyplňovat různá lejstra a také se seznámí s chodem školy,“ vysvětlila česky i ukrajinsky pedagogická pracovnice Lucie Řehoříková. Ve třídách speciálně zřízených pro ukrajinské děti ve škole v Cacovické, která je pobočkou ZŠ Komenského, očekávali šestnáct prvňáčků a dalších zhruba pětapadesát dětí ve třetí a páté třídě. „Jaký bude skutečný stav, se však dovíme až později. Ne všichni přihlášení zřejmě přijdou,“ dodala učitelka.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám