Hlavní obsah

Do českých škol nastoupilo na 60 000 ukrajinských dětí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V novém školním roce nastoupilo do českých škol až 60 000 dětí z Ukrajiny. Ve čtvrtek to v rámci prvního školního dne uvedl ministr školství Vladimír Balaš (STAN). Prvotní odhady přitom hovořily až o 130 000 žáků a studentů.

Foto: Ondřej Hájek, ČTK

Ministr školství Vladimír Balaš (STAN) se při zahájení školního roku na základní škole v Trmicích chopil bublifuku.

Článek

Balaš uvedl, že stávající odhad je mezi 57 000 a 60 000 ukrajinských dětí, které 1. září nastoupily do tuzemských škol. Ministerstvo očekávalo, že se přihlásí více středoškoláků. Těch se proti odhadům přihlásila pouze čtvrtina.

„Problém máme spíš u středoškolské mládeže, to je dáno tím, že mají jiný vzdělávací systém, mají jedenáctiletku,“ řekl ministr. Řada dětí ve věku 17 let se proto na střední školy v ČR nepřihlásila, protože chtějí dokončit školní docházku na Ukrajině, přestože se teď učí on-line.

Ukrajinských uprchlíků bude v září ve školách rozhodně méně než 130 tisíc, sdělilo MŠMT

Věda a školy

Již na jaře byly spuštěny adaptační skupiny, aby se děti seznámily s českými reáliemi a naučily se jazyk. Právě jazyková bariéra může být i za nižším počtem ukrajinských studentů, kteří se přihlásili na tuzemské střední školy.

Reklama

Výběr článků

Načítám