Hlavní obsah

Školám hrozí, že přijdou o další půlmiliardu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve zjitřené atmosféře po historicky největší stávce škol proti škrtům rozhoduje jejich ministerstvo o dalším úsporném opatření, které by opět ukrojilo peníze z rozpočtu škol. Snížit se mají výdaje na asistenty, školní psychology či speciální pedagogy. Podle ministerstva by se tak ušetřilo bezmála půl miliardy. Proti úpravě se bouří většina odborníků.

Foto: Libor Zavoral, ČTK

Učitelka a asistentka v přípravě na školní den (ilustrační foto)

Článek

„Už jen to, že tyto profese nejsou zahrnuty mezi pedagogy, kterým se má pravidelně navyšovat plat na 130 procent průměrné mzdy, je v kombinaci s návrhem vyhlášky jasný signál, že stát tyto důležité profese nepodporuje. A to v době, kdy je děti extrémně potřebují,“ řekla Novinkám a Právu Lenka Felcmanová, šéfka organizace SOFA, která se na inkluzi ve školách zaměřuje.

Ředitel asistentům nemůže říct, že má na ně méně peněz. Vezme to z balíku pro učitele
Petra Mazancová, Učitelská platforma

Dopady změny vyhlášky by se ale mohly dotknout i dalších zaměstnanců škol včetně učitelů. Ministerstvo totiž navrhuje snížit paušální výdaje na tyto pracovníky, takže ředitelé dostanou celkově snížený balík na platy.

Návrh popudil předsedkyni Učitelské platformy Petru Mazancovou. „Jelikož to má platit od 1. ledna a asistenti mají sepsané smlouvy, ředitel jim nemůže říct, že má na ně méně peněz. Je vázán zákoníkem práce. Takže bude muset sahat do nějaké jiné hromádky. Do nadtarifní částky pro učitele,“ sdělila.

Ministerstvo chystá změnu v zajištění asistentů, podle expertů o ně školy přijdou

Věda a školy

Podle šéfa školských odborů Františka Dobšíka je to další nenápadný plán, jak ušetřit, a opět na to doplatí učitelé.

Těm vláda slíbila plat na úrovni 130 procent průměrné mzdy. Ve skutečnosti totiž budou mít učitelé i po schválení zákona o pravidelné valorizaci příští rok plat na úrovni asi 113 procent. Ale ani to není jisté.

Méně peněz totiž bude i na nepedagogické pracovníky, mezi něž se řadí kuchařky, školníci, uklízečky, hospodářky, účetní či správci IT. Chybějící peníze na jejich platy budou muset ředitelé zřejmě rovněž doplácet ze sumy, která je určena na navýšení mezd kantorů.

„Proč sahat na platy psychologů, když jich chtějí více?“

Podle Mazancové učitelé k novele vyhlášky taktně mlčí, protože už je unavuje, jak jim „společnost mlátí o hlavu, že mají 130 procent a co chtějí víc“. „A také si jsou vědomi, jak jsou asistenti a psychologové dnes zapotřebí,“ dodala.

Omezení prostředků na inkluzi udivuje i Dobšíka. „Je to paradox, že sahají na platy psychologů, kterých chtějí dostat do škol více,“ uvedl.

Ze statistik víme, že průměrný úvazek asistenta vychází na 17 500 hrubého, dvě stovky nad minimální mzdou
Zbyněk Němec, UK

„V tuto chvíli se vypořádávají připomínky ke změně vyhlášky o financování podpůrných pozic ve školách pro znevýhodněné děti. Rozhodnutí padne po jednání, která ministr Mikuláš Bek zahájil s Asociací ředitelů gymnázií a bude pokračovat s dalšími představiteli školských asociací a odborů,“ řekla mluvčí resortu Tereza Fojtová.

Den protivládních protestů: Stávkovaly školy i fabriky

Domácí

Podle šéfky Asociace ředitelů gymnázií Renaty Schejbalové se zrovna včera (ve čtvrtek) daná vyhláška příliš neřešila.

„Zabývali jsme se spíše celkovou změnou financování,“ konstatovala pro Novinky a Právo. Gymnázia inkluzi moc řešit nemusí, ale proti změně vyhlášky se v připomínkovém řízení vymezily nejen odbory, SOFA, ale i třeba veřejný ochránce práv Stanislav Křeček.

„Byť dojde ke snížení platového stupně ‚pouze‘ pro účely výpočtu normované finanční náročnosti, ředitelé škol ve výsledku obdrží nižší finanční prostředky na platy těchto pedagogických pracovníků, což může vést k jejich nižšímu platovému ohodnocení a v důsledku ke zhoršení vzdělávacího procesu u všech dětí,“ napsal Křeček ministerstvu.

Ústupek vlády školy zatím berou

Věda a školy

Dosud ministerstvo dodávalo plošně na platy učitelských opor peníze na úrovni 5. platového stupně tarifní tabulky. Ta odpovídá platům pedagogů s praxí 27 až 32 let. Nově by mělo ministerstvo dodávat peníze odpovídající 4. stupni, což by znamenalo snížení tarifní mzdy o více než tisícovku.

Částka je paušální, protože o podpůrných opatřeních rozhodují lokální poradenská pracoviště, a to i třeba v průběhu roku. Asistenta mohou dělat studenti pedagogiky, stejně tak kantoři na penzi. Občas na tuto pozici doporučí poradna i lidi bez maturity, což pak musí ředitel promítnout v tarifní tabulce podle vzdělání.

Válka neskončila. Univerzity nechápou, proč nedostaly peníze na ukrajinské studenty

Domácí

Podle Zbyňka Němce z Pedagogické fakulty Univerzity Karlovy v Praze jsou nejčastěji asistenti pedagoga řazeni do osmé platové třídy.

„Nemám přesnou statistiku, ale ze znalosti terénu to tak je, takže pobírají kolem 25 tisíc korun hrubého. Ale co ze statistik víme, je, že průměrný úvazek vychází na 0,7, což vychází na 17 500 Kč, takže jsme dvě stovky nad minimální mzdou,“ sdělil Novinkám a Právu.

Ještě větší potíž bude se školními psychology, po nichž je sháňka a kterých je stále velký nedostatek. „U těch bude pokles třeba o tři tisíce,“ dodal Němec.

Učitelů v regionálním školství přibývá, žáků na ZŠ je o něco méně než před rokem

Věda a školy

Výběr článků

Načítám