Hlavní obsah

Válka neskončila. Univerzity nechápou, proč nedostaly peníze na ukrajinské studenty

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Podpora uprchlíků z Ukrajiny studujících na českých vysokých školách je v ohrožení. Podle rektorky Univerzity Karlovy Mileny Králíčkové zatím škole chybí pro příští rok na 30 milionů korun na stipendia pro necelé tři stovky studentů z Ukrajiny.

Foto: ZČU

Jako výraz podpory Ukrajině vyvěsila Západočeská univerzita v kampusu na Borských polích ukrajinskou vlajku

Článek

„Jsou to prostředky, které byly z ministerstva školství posílány od začátku války. Máme informaci, že ministerstvo stále hledá náhradní zdroj. Na to už je ale pozdě a museli jsme fakultám sdělit, že to není jisté,“ řekla Právu rektorka.

Podle ní resort počítal s tím, že v podpoře ukrajinských studentů bude pokračovat díky výhodné půjčce od EU v rámci Národního plánu obnovy. Ještě na jaře ministr školství Mikuláš Bek (STAN) hovořil o tom, že by školství mohlo získat půjčku ve výši až 45 miliard korun. Vláda mu nakonec jakoukoli půjčku zamítla, a dosud se finance navíc pro ukrajinské studenty nenašly.

„Ještě teď nám ministerstvo říká, že hledá zdroje, i když už nám rozeslali podklady o rozdělení rozpočtu pro vysoké školy,“ uvedla Králíčková.

Česko bude cvičit ukrajinské vojáky i příští rok, schválila Sněmovna

Domácí

Ministerstvo se k problému na dotaz Novinek a Práva nevyjádřilo.

„Ti mladí sem kolikrát přicházeli úplně bez rodiny a dosud třeba nemají žádnou oporu. Platili si z toho kolejné, stravu a další věci,“ popsala rektorka.

Podpoří je jinak

Na rozpacích jsou z nejisté situace také na Univerzitě Palackého v Olomouci. „Nemáme v tuto chvíli k dispozici žádné oficiální informace. Pokud by se potvrdilo, že na pomoc ukrajinským studentům nejsou vyhrazeny žádné prostředky, budeme se tím muset intenzivně zabývat i na úrovni fakult,“ napsal Právu mluvčí Univerzity Palackého v Olomouci Egon Havrlant.

Podle něj škola obdržela loni na podporu asi 120 Ukrajinců dotace ve výši 7,7 milionu korun. Letos to bylo 8,2 milionu pro 130 uprchlíků. Měsíčně dostávali 10 až 15 tisíc, maximální částka za rok činila 150 tisíc.

Studenti stále přicházejí. Nechápu, proč k tomu vláda takto přistupuje
Michal Farník, Rada VŠ

Zanechat válečné uprchlíky bez podpory by byla velká chyba podle šéfa vysokoškolských odborů Petra Baierla. „Na našich univerzitách studuje a pracuje mnoho kolegů z Ukrajiny. A když sem přišli, kolikrát neměli vůbec nic. Mimo jiné představují přínos, ať už zůstanou tady, anebo uplatní vzdělání na poválečné Ukrajině,“ popsal.

Situace se nezamlouvá ani místopředsedovi Rady vysokých škol Michalu Farníkovi, který v rámci instituce zastupuje Studentskou komoru. „Ten příspěvek, který od vlády na stipendia dostávají, jim pomáhá se tady etablovat a studovat v jakémsi větším klidu. Stipendia jsou cílená a účelná. To není nic, co by měla vláda v principu rušit,“ řekl.

Podle něj vnímají podporu ukrajinských studentů jako jednu ze zásadních pomocí Ukrajině, kterou vysoké školy poskytují. „Válka není u konce a studenti sem stále přicházejí. Nechápu, proč k tomu vláda takto přistupuje,“ dodal.

Podle Králíčkové mezi fakultami Karlovy univerzity přetrvává touha válečné uprchlíky ve studiu nadále podporovat. „Kdyby ministerstvo školství nakonec žádné zdroje nenašlo, vytvořili bychom nějakým způsobem nástroj, jak studenty podpořit alespoň jednorázově ze začátku nového roku. Máme i systém podpory sociálně ohrožených studentů. Ale 30 milionů určitě nenajdeme,“ uvedla.

Anketa

Měli by být ukrajinští studenti na českých školách nadále podporováni?
Ano
19 %
Ne
81 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 10192 čtenářů.

Teď musíme dát Ukrajině vše, co potřebuje, řekl Pavel italskému listu

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám