Hlavní obsah

Peníze na ukrajinské asistenty získá 752 mateřských, základních a středních škol

Praha

O peníze pro ukrajinské asistenty pedagoga v září požádalo 752 mateřských, základních a středních škol, které navštěvuje celkem 18 214 ukrajinských žáků. Školy na platy a další výdaje spojené s prací ukrajinských asistentů dostanou od státu více než 110 milionů korun. Peníze by měly školy obdržet do 30. listopadu.

Foto: Libor Zavoral, ČTK

Ilustrační snímek

Článek

Vyplývá to z materiálu ministerstva školství (MŠMT) a ze statistik ředitele odboru základního vzdělávání na MŠMT Michala Černého.

Šéf Cermatu: Maturita na papíře by měla skončit

Věda a školy

V Česku je podle statistik ministerstva zhruba 10 900 MŠ, ZŠ a SŠ.

„Aby se ve škole dokázali domluvit“

Cílem práce ukrajinského asistenta pedagoga je podpořit začleňování válečných uprchlíků z Ukrajiny do tuzemských škol. Tito asistenti nemusí v aktuálním školním roce splňovat požadavky na výbornou znalost češtiny. Česky by podle legislativy měli umět natolik, aby se ve škole dokázali domluvit.

Zvláštní zákon označovaný jako Lex Ukrajina navíc školám umožňuje uzavřít s nimi pracovní poměr na dobu kratší než 12 měsíců.

Do kurzu pro asistenty pedagoga z Ukrajiny se registrovalo 1300 zájemců

Věda a školy

O finanční podporu na asistenty pro Ukrajince mohly školy MŠMT žádat v září. Peníze by měly obdržet prostřednictvím krajských úřadů a pražského magistrátu do 30. listopadu. Práce ukrajinských asistentů je zatím finančně zajištěna do konce prosince. Podle Černého by ale měla podpora pokračovat alespoň do konce školního roku.

Že bude finanční podpora ukrajinských asistentů pedagoga pokračovat do konce školního roku, potvrdila nyní mluvčí školského resortu Aneta Lednová.

Jde hlavně o ZŠ

Nejčastěji o peníze žádaly základní školy. Podporu jich podle Černého obdrželo 566. Učí se v nich 17 386 ukrajinských školáků, kteří do Česka přišli v souvislosti s válečným konfliktem, uvedl. Peníze podle něj dostalo také 178 mateřských a osm středních škol. Podpořené školky navštěvuje 715 Ukrajinců a střední školy 113.

MŠMT chystá úpravu financování asistentů pedagoga. Spolek reaguje otevřeným dopisem

Věda a školy

Asociace vyzývají k zařazení sociálních pedagogů mezi pedagogické pracovníky

Věda a školy

Nejvíce peněz na ukrajinské asistenty dostanou školy v Praze, v nichž je těchto pracovníků nejvíce. V hlavním městě si o podporu na zajištění pozice zažádalo 32 školek a 101 základních a jedna střední škola. Obdrží celkem asi 28,9 milionu korun.

Ve Středočeském kraji působí ukrajinští asistenti ve 122 školách, které tak získají asi 17,3 milionu korun. V Jihomoravském kraji jsou asistenti v 75 školách, které dostanou zhruba 8,6 milionu. Nejméně ukrajinských asistentů působí v Olomouckém kraji, kde školy získají podporu ve výši kolem tří milionů korun.

Odbory se bojí, že učitelé slibované platy nedostanou

Domácí

Váleční uprchlíci z Ukrajiny začali do Česka přicházet po začátku ruského útoku na Ukrajinu 24. února. Ministr školství Vladimír Balaš (STAN) při zahájení nového školního roku 1. září řekl, že do škol v ČR nastoupilo 57-60 tisíc Ukrajinců. Jejich přesný počet ministerstvo školství dosud nezveřejnilo.

MŠMT: Přesný počet uprchlíků ve školách budeme znát v listopadu. Někteří se vrátili na Ukrajinu

Věda a školy

V červnu tu podle úřadu vykonávalo pedagogickou činnost kolem 550 Ukrajinců a asi 880 pracovalo na pozicích nepedagogů.

Reklama

Výběr článků

Načítám