Hlavní obsah

Většina studentských kolejí hlásí, že má plno

Právo, svj

Vysoké školy ještě s určitostí nemohou vědět, jaký formát výuky budou muset na podzim zvolit, zájem o koleje ale zůstává i přes pokračující epidemii koronaviru obrovský. Poptávka stále převyšuje nabídku, vyplývá z informací, které Právo získalo od vysokých škol.

Foto: Alexandr Janovský, ČTK

Pražské koleje Budeč - ilustrační foto

Článek

Například brněnská Masarykova univerzita se připravuje intenzivně i na variantu, že bude nutné část výuky stejně jako na jaře realizovat distanční, tedy online formou. Podle mluvčí školy Terezy Fojtové to může být zejména v případě přednášek pro vyšší počet osob.

Momentálně je naším cílem zahájit nový akademický rok v prezenční formě
Tereza Kadrnožková, VUT v Brně

Koleje nejen Masarykovy univerzity, ale také Mendelovy univerzity, Vysokého učení technického v Brně (VUT) i dalších vysokých škol v Brně i jinde v republice jsou již nyní zpravidla plné.

„Stále platí, že zejména ve velkých městech je poptávka po kolejích vysoká. Souvisí to s cenou komerčních pronájmů. Překvapilo mě, že vzhledem k příznivějším cenám nájmů a nejisté situaci s výukou není letos o koleje menší zájem. V Praze letos nájmy klesly až o 1500 korun měsíčně, v Brně pak zhruba o 500 korun,“ uvedl spoluzakladatel společnosti UlovDomov.cz Martin Březina.

Chystají se i na online přednášky

Stále však studenti za nájem zaplatí víc než za kolej, a to většinou i v případě, že se o byt dělí. Školy čekají se zveřejněním konkrétní formy výuky do poslední chvíle. „Momentálně je naším cílem zahájit nový akademický rok v prezenční formě, a to v maximální možné míře,“ uvedla Tereza Kadrnožková z VUT v Brně.

Rážová: Studenti na kolejích při mejdanech ztrácejí zábrany. Nastavíme pravidla pro VŠ

Domácí

„Velká část studia na naší škole je praktická a studenti by pouhou online výukou nemohli využít možností, které jim poskytují moderní laboratoře na univerzitě,“ dodala Kadrnožková.

Fakulty a součásti VUT se ale podle ní připravují i na možnost, že by se mohla v určité míře vrátit online výuka. Na fakultě informačních technologií jsou přednáškové místnosti dlouhodobě doplněny technickým zařízením pro přenos a záznam. Stejně tak na fakultě strojního inženýrství je šest velkokapacitních poslucháren s technikou, která umožňuje živý přenos (resp. online streamování) přednášek.

„V plánu je vybavit kamerami i dalších deset učeben tak, aby vyučující mohli k výkladu využívat tabuli a zároveň přednášet formou videokonference,“ dodala Kadrnožková.

Už 21. září chce otevřít brány studentům Mendelova univerzita v Brně. Letos na jaře škola jako první v republice přešla na distanční výuku. V současné chvíli je připravená na oba typy výuky – kterou zvolí, se rozhodne až v první polovině září.

„Vše bude záležet na epidemiologické situaci,“ uvedl mluvčí univerzity Filip Vrána. Také zdejší koleje jsou zaplněné. „Otázkou zůstává, jak se bude vyvíjet situace u zahraničních studentů a zda do ČR přicestují,“ dodal mluvčí.

Cizinců se zájmem o ubytování na kolejích ubylo kvůli epidemii například na Vysoké škole ekonomické v Praze (VŠE) a Vysoké škole chemicko-technologické v Praze (VŠCHT).

Vysoké školy pracovaly nejen na prohloubení distanční vý­uky, ale i na krizových plánech a hygienických opatřeních, a to se týká i kolejí, které jsou epidemiology vzhledem k šíření viru považovány za rizikové. Některé vyčlenily pokoje pro studenty, kteří by kvůli nákaze museli být v karanténě.

České vysoké školy připraví programy stipendií pro běloruské studenty

Věda a školy

„V souvislosti s koronavirem máme na kolejích pro tento účel vyčleněnou speciální kapacitu s vlastním sociálním zázemím a postupujeme vždy v úzké součinnosti s hygienickou stanicí,“ uvedl Petr Podzimek z PR oddělení Univerzity Karlovy.

Připraveno je i VUT v Brně.

Stejné ceny jako loni

„Prostory vrátnic jednotlivých kolejí jsou odděleny plexisklem a u vstupů do budov jsou rozmístěny stojany s dezinfekcí. Během prázdnin vedení vydalo nařízení pro nošení roušek ve společných prostorách. Od pondělí 24. 8. toto nařízení platí i v menzách VUT mimo dobu konzumace. Ubytování bude v běžném režimu, koleje jsou ale připraveny i na případy, kdy by bylo nutné některé studenty izolovat v karanténě. Pro takové případy je vyčleněno několik samostatných pokojů,“ uvedla Kadrnožková z VUT.

Ceny jsou podobné jako v roce 2019. Loni se cena za ubytování na kolejích v Praze pohybovala přibližně mezi 2300 a 4500 Kč měsíčně. Cenu ovlivňuje především typ a velikost pokoje či lokalita ubytování.

Ředitelé pražských škol roušky raději nařídí sami

Věda a školy

Pro srovnání: dlouhodobé nájemné bez energií v Praze například u dispozice 2+KK ve druhém čtvrtletí meziročně kleslo o 6,3 procenta na 15 000 korun měsíčně. Proti prvnímu čtvrtletí se snížilo o desetinu, vyplývá z údajů společnosti UlovDomov.cz. U bytů 1+KK nájemné kleslo meziročně o 4,2 procenta na 11 500 korun měsíčně a v případě 3+KK se snížilo o 7,3 procenta na 21 500 korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám