Hlavní obsah

Roušky budou od čtvrtka povinné i v práci

Novinky, Jan Menšík
Aktualizováno

Vzhledem ke zhoršující se epidemiologické situaci a rekordním nárůstům nových případů bude od čtvrtka platit povinnost nosit roušky ve vnitřních prostorách budov v celém Česku. Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) to ve středu oznámil na Twitteru. Roušky budou povinné i v práci, kde nejde dodržet dvoumetrové rozestupy.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch.

Článek

Ministr se na tom dohodl na mimořádném středečním jednání Centrálního řídícího týmu chytré karantény v návaznosti na čísla z posledních dní. Za úterý v Česku přibylo rekordních 1164 nových případů nákazy. V předchozích dnech se čísla pohybovala od přibližně 500 do zhruba 700 nově diagnostikovaných případů.

Odpoledne pak Vojtěch během videokonference upřesnil, že nošení roušek bude povinné na všech hromadných akcích, dosud to bylo omezeno na akce nad 100 osob, v továrnách a v kancelářích, kde mezi sebou zaměstnanci nemohou dodržet dvoumetrové rozestupy. Ti, kdo rozestupy dodrží a po většinu času zůstávají na jednom pracovním místě, roušky mít nemusí.

Zpřísnění opatření se také týká plošně škol, protože koronavirus se objevil už ve 144 zařízeních. „Není to úplně malé číslo, když si uvědomíme, že školní rok začal nedávno,“ osvětlil Vojtěch.

Zavírání obchodů a restaurací se podle Vojtěcha neplánuje

Ministr během konference odmítl, že by se vláda chystala znovu plošně zavírat obchody a restaurace. Nevyloučil však možné omezení otevírací doby. „Plošné zavírání nechystáme, snažíme se ekonomická opatření minimalizovat jen do regionů, kde je situace nejhorší,“ vysvětlil.

Roušky se nemusí nosit ve školních třídách, v restauracích při konzumaci jídla a pití, při sportu a v bazénech. Výjimky, stejně jako na jaře, mají děti do dvou let, školky, duševně nemocní lidé a hospitalizovaní pacienti.

Vláda přešla na systém chytré karantény a vytvořila tzv. covidový semafor, který barevně odstupňovává míru šíření nákazy v českých regionech a podle toho umožňuje odhadnout, jaká opatření by se v případě zhoršení tamní situace zaváděla, aby se už celoplošná opatření nemusela vracet.

„Někteří naši občané mají pocit, že tu covid není, někdo si ho vymyslel a neexistuje. Je potřeba brát ten vir vážně a ministerstvo zdravotnictví reaguje na tu situaci, protože dospěli k závěru, že počty narůstají i jinde než ve středních Čechách a v Praze,“ okomentoval rozhodnutí premiér.

Dušek: Virus může nabrat sílu

Šéf Ústavu zdravotnických informací a statistiky Ladislav Dušek také během videokonference upozornil na to, že virus může během podzimu nabrat na síle. „Drtivá většina má velmi lehký průběh, který nevyžaduje zdravotní zásah. Velmi těžké případy nerostou, což se ale může během podzimu zásadně změnit. Virus může nabrat sílu, kterou měl na jaře,“ varoval Dušek.

Vojtěch chtěl zpřísnit opatření už před zhruba třemi týdny, kdy bylo oznámeno, že roušky budou povinné ve školách. Premiér následně takový krok dementoval a uvedl, že se nic měnit nebude. Podle Babiše tehdy šlo pouze o materiál k diskusi a Vojtěcha uvedly v omyl odborné resortní týmy. Výsledkem pak byl konec epidemiologa Rastislava Maďara na ministerstvu.

Celoplošně, až doteď, bylo nutné na základě nařízení ministerstva zdravotnictví mít zakrytá ústa a nos ve veřejné dopravě, na úřadech a v sociálních a zdravotnických zařízeních.

Plošná opatření už nikdy nebudou, vzkázal Babiš opozici

Domácí

Nejpřísnější opatření pak doposud byla v Praze, která zatím jako jediný „okres“ svítí na semaforu oranžově. To značí třetí nejvážnější stupeň ze čtyř a počínající komunitní přenos.

Hlavní česká hygienička Jarmila Rážová ve středu také avizovala, že semafor aktualizují už ve čtvrtek a očekává se, že většina okresů zezelená, tedy dostanou se na druhý stupeň.

Pražané kromě výše zmíněných republikových opatření musí roušky nosit v nádražních halách, na letišti Václava Havla a od středy nově také v obchodech a obchodních centrech.

Pražští hygienici taktéž omezili noční otevírací dobu restaurací a barů, které musí mít zavřeno od půlnoci do šesti ráno.

Reklama

Související témata:

Související články

Padl další rekord v počtu nakažených

Ve středu v 18:00 zaznamenává Česko opět rekordní počet nakažených za konkrétní období. Koronavirem se za středu infikovalo 701 lidí. Aktuálně nemocných je...

Výběr článků

Načítám