Hlavní obsah

Plaga kritizuje hygienu, ředitelům má pomáhat

Právo, jim

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ministr školství Robert Plaga (za ANO) se pustil do hygieny kvůli excesům, kdy odmítá uzavřít školy, které mají učitelský sbor v karanténě, a nelze pak spustit povinnou distanční výuku a rodiče nemají nárok na ošetřovné.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr školství Robert Plaga

Článek

„Krajské hygienické stanice mají školám pomáhat a jejich rozhodování má být konzistentní a předvídatelné. Budu žádat po ministerstvu zdravotnictví, aby hygienické stanice postupovaly všude stejně,“ řekl Právu Plaga. Podle svých slov to řeší s ministrem zdravotnictví Adamem Vojtěchem (za ANO).

Reagoval tak na situaci v Praze 12, kde místní ZŠ profesora Švejcara nemohla zahájit výuku, protože učitelský sbor byl v karanténě, ale pražská hygienická stanice odmítla formálně školu uzavřít.

V karanténě kantoři, ne škola. Rodiče nedostanou ošetřovné

Koronavirus

Jak včera informovalo Právo, ředitel mohl pouze vyhlásit ředitelské volno, jenže v rámci toho už nemůže rodičům vystavit potvrzení, na jehož základě mohou žádat o ošetřovné. Navíc dnů ředitelského volna může vyhlásit za celý školní rok jen pět, ale karanténa trvá deset dní.

Uzavřeno asi 20 škol

Naproti tomu kvůli karanténě uvalené na celý pedagogický sbor bylo po celé ČR uzavřeno už asi dvacet škol a karanténní podmínky u nich platí. Podle šéfky pražské hygieny Zdeňky Jágrové však nelze uzavřít školu kvůli personálu v karanténě, ale až ve chvíli, kdy se nemoc šíří mezi dětmi a hrozí další šíření.

Některé školy kvůli koronaviru odkládají začátek školního roku

Věda a školy

Podle Plagy je ale případ z Prahy 12 absurdní a postup pražské hygieny alibistický. „Ředitelé už nyní mají povinností dost a není možné, aby jim krajské hygienické stanice nebo praktičtí lékaři přidávali další povinnosti, které spadají pod ně,“ řekl Plaga. „Pokud jsou pedagogové v karanténě, tak kdo má asi ty děti učit?“ tázal se ministr.

Reklama

Výběr článků

Načítám