Hlavní obsah

NASA kvůli koronaviru odloží start teleskopu Jamese Webba

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Vypuštění teleskopu Jamese Webba americké kosmické agentury NASA plánované na březen 2021 bude kvůli koronaviru nutné odložit. Napsal to server SpaceFlight Now s odvoláním na šéfa vědeckých misí NASA Thomase Zurbuchena, který nicméně doufá, že start se příští rok nakonec uskuteční.

Foto: NASA/Desiree Stover

Velké zrcadlo teleskopu Jamese Webba

Článek

„Vypuštění vesmírného dalekohledu Jamese Webba v březnu 2021 nebude možné, protože pandemie nemoci covid-19 způsobené koronavirem si vynutila padesátiprocentní snížení stavu personálu zapojeného do sestavování a testování vesmírného dalekohledu,” vysvětlil Zurbuchen.

Nejde podle něj o důsledek „žádné chyby nebo nějakého špatného řízení”.

Termín vypuštění teleskopu se v minulosti už několikrát posouval. Úřad NASA původně doufal, že jej na oběžnou dráhu dostane už v roce 2007.

„Ne každý byl k dispozici. Různě byly pozitivní případy (potvrzení nákazy koronavirem)... V březnu nepoletíme, absolutně nepoletíme v březnu,” citoval SpaceFlight Now vyjádření šéfa vědeckých misí NASA.

Zkoumání vývoje po velkém třesku i hledání života

Dalekohled Jamese Webba má v budoucnu nahradit již dosluhující Hubbleův teleskop, patřící rovněž NASA. Bude využit především ke zkoumání vývoje prvních galaxií a hvězd po takzvaném velkém třesku, jenž byl podle vědecké teorie počátkem vzniku vesmíru.

K důležitým cílům bude patřit i pátrání po známkách možného života mimo sluneční soustavu.

Hubbleův teleskop má technický problém, všechny projekty byly zastaveny

Věda a školy

NASA ukázala obří zrcadlo vesmírného dalekohledu, který nahradí Hubbleův teleskop

Věda a školy

Termín vypuštění teleskopu se v minulosti již několikrát posouval. Úřad NASA původně doufal, že jej na oběžnou dráhu dostane už v roce 2007. Naposledy se měl dalekohled do vesmíru vydat letos v květnu, ale NASA rozhodla, že se tak v zájmu pečlivé přípravy stane v březnu 2021.

Pandemie covidu-19 si teď však vynutila další odklad, neboť sestavování a testování se od března výrazně zpomalila.

Kvůli koronaviru se o dva roky odkládá evropská mise na Mars

Koronavirus

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám