Hlavní obsah

Ústavní soud vyhověl trans muži, pohlaví lze změnit i bez operace

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno
Aktualizováno

Operace nebude podmínkou úřední změny pohlaví. Ústavní soud totiž s platností od poloviny roku 2025 zrušil sporné paragrafy občanského zákoníku. Politici musí přijmout novou úpravu. Soudci tak vyhověli stížnosti trans muže, který se i bez chirurgického zásahu domáhal úřední změny pohlaví z ženy na muže.

Foto: Patrik Uhlíř, ČTK

Ilustrační foto

Článek

Ačkoli se narodil jako žena, identifikuje se jako muž, mluví o sobě v mužském rodě, nosí pánské oblečení a má maskulinní vizáž. Stejně jako v soudních řízeních bude v jeho případě používán v tomto textu mužský rod.

Trans muž v roce 2019 požádal o změnu jména a příjmení, stejně jako o úřední změnu pohlaví ze ženského na mužské.

Úředníci ale jeho žádosti nevyhověli, protože nedoložil potvrzení o ukončení léčby na změnu pohlaví, tedy že absolvoval chirurgický zákrok. Proti tomu brojil žalobou, ale justice mu odmítla vyhovět.

Pravidla pro úřední změnu pohlaví tříští koalici

Domácí

Následovala ústavní stížnost a plénum se rozhodlo jeho argumentům vyhovět.

„Zákonné požadavky chirurgické přeměny pohlavních orgánů a znemožnění reprodukční funkce jsou protiústavní proto, že porušují lidskou důstojnost trans lidí,“ konstatoval soudce zpravodaj Jaromír Jirsa.

„Chirurgické zákroky jsou totiž vynucovány automaticky po všech lidech usilujících o změnu právního statusu, a to i po těch, kteří je podstoupit vůbec nechtějí,“ pokračoval Jirsa.

„Vyžadovat bezvýjimečně provedení invazivního a nevratného zákroku, který je zároveň rizikový a ohrožuje zdraví dotčených osob, pouze pro zachování právní jistoty a stability je zjevně nepřiměřené. Ke sledovanému cíli lze dospět šetrnějšími způsoby,“ dodal.

Dlouhodobá nečinnost zákonodárce je neudržitelná především za situace, kdy Česká republika zůstává jednou z mála evropských zemí, kde zákonný požadavek chirurgického zákroku pro změnu pohlaví přetrvává
soudce zpravodaj Ústavního soudu Jaromír Jirsa

Pro účely „statusové“ změny pohlaví by kupříkladu bylo možné využít diagnostické posudky několika nezávislých specializovaných sexuologů prokazujících nezvratnost přesvědčení dotčeného jednotlivce ohledně změny jeho pohlaví doplněné o časový test, navrhli řešení soudci.

„Úlohou Ústavního soudu je mimo jiné ‚katalyzovat‘ demokratickou diskusi v situacích, kdy dosud neproběhla nebo kdy je dlouhodobě dysfunkční. Právě to Ústavní soud v nyní projednávané věci činí,“ vysvětlil Jirsa zásah soudců.

„Dlouhodobá nečinnost zákonodárce je neudržitelná především za situace, kdy Česká republika zůstává jednou z mála evropských zemí, kde zákonný požadavek chirurgického zákroku pro změnu pohlaví přetrvává,“ doplnil soudce.

Chtěl přispět ke změně

Sám stěžovatel rozhodnutí soudu uvítal. „Jít k soudu se mi nijak zvlášť nechtělo, ale byla to možnost, jak ke změně přispět a dožít se jí,“ napsal muž Novinkám.

„Kladné rozhodnutí soudu by snad mohlo být nadějí pro ty, kteří si nejsou jisti, zda kastraci chtějí nebo si ji nepřejí či ji nemohou podstoupit. Že se situace někam posouvá a mohli by tak snad v dohledné době také změnit doklady bez nutnosti zmíněné diskriminační podmínky,“ podotkl muž.

Nechci se muset do konce života obávat vytahovat doklady, jestli někdo nebude řešit, že údaje neodpovídají mé identitě a jak na to budou reagovat
stěžovatel

„Je mi nepříjemné řešit neustále nějaké situace s doklady, třeba jen kvůli založení účtu v bance, protože ten člověk si buď všimne, že tam mám uvedeno žena nebo že mám v rodném čísle pětku, kterou tam mají přece ženy,“ vysvětlil muž.

„Nechci se do konce života obávat vytahovat doklady, jestli někdo nebude řešit, že údaje neodpovídají mé identitě a jak na to budou reagovat. Jít kvůli tomu na nevratnou operaci, kterou nechci, mi přijde nesmyslné,“ pokračoval.

„Může se to zdát jako drobnost, ale ony se snadno rychle nasčítají. Kdybych si mohl změnit doklady bez nevyžádaného zákroku do těla, nemusel bych se stresovat z každé situace vyžadující ukázání dokladů a měl větší pocit soukromí a volby, s kým budu takto osobní informaci sdílet,“ dodal.

Politici: Nebyla shoda

Podle ministra spravedlnosti Pavla Blažka (ODS) je patřičná změna zákona v paragrafovém znění na ministerstvu připravena již dva roky.

„Nebyla však politická shoda, zda a kdy návrh zákona předložit do vlády,“ uvedl ministr, podle něhož dal ústavní soud svým rozhodnutím politikům „jasný pokyn“.

Muž jde s právem na eutanazii k Ústavnímu soudu

Domácí

Za rozhodnutí „ve prospěch lidské důstojnosti“ označil verdikt ministr vnitra Vít Rakušan (STAN).

Jeho vládní kolega Ivan Bartoš (Piráti) uvedl, že stávající podmínka kastrace je „barbarská a zpátečnická praktika“. „Stát nemá zasahovat lidem do života víc, než je nutné. A to, aby říkal, kdo smí a nesmí mít možnost reprodukce, je absolutně nepřijatelné,“ tvrdí Bartoš.

Ne všichni představitele vládní koalice verdikt přivítali. „Pokud soud konstatoval, že jsou kastrace při změně pohlaví protiústavní, zároveň tím řekl, že i muži mohou porodit dítě. Tedy ti, kdo budou mít v občance ‚pohlaví: muž‘,“ interpretoval rozhodnutí senátor ODS Zdeněk Hraba. Ačkoliv nezbývá než verdikt respektovat, je podle něj třeba „tento nesmysl napravit. „Ústavní cestou,“ uvedl na síti X.

Anketa

Souhlasíte se zrušením povinnosti kastrace či sterilizace při úřední změně pohlaví?
Ano
28,4 %
Ne
71,6 %
Celkem hlasovalo 1604 čtenářů.

Výběr článků

Načítám