Hlavní obsah

Na Jihlavsku pokračuje hledání meteoritů, které spadly tento měsíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Třešť (Jihlavsko)

V okolí Třeště na Jihlavsku pokračuje hledání meteoritů, které tam mohly 10. listopadu dopadnout. Kupříkladu pátrání v sobotu 26. listopadu, kterého se účastnilo asi 15 lidí, úspěšné nebylo. Dosud se bohužel nic nenašlo, potvrdil Novinkám v úterý 29. listopadu v poledne tiskový tajemník Astronomického ústavu Akademie věd ČR Pavel Suchan.

Foto: Luboš Pavlíček, ČTK

Vědci z Akademie věd ČR spolu s členy astronomických klubů a dobrovolníky hledají zbytky tělesa, které na Jihlavsku spadlo 10. listopadu.

Článek

Meteorit by patřil k nemnoha na světě s tzv. rodokmenem, tedy k meteoritům, u nichž byla zaznamenaná dráha letu a bylo dopočítáno možné místo dopadu, jak připomněl Tomáš Holenda z Astronomického klubu Pelhřimov, který vedl např. zmíněnou sobotní skupinu hledačů.

V polích nedaleko Třeště pátrali lidé i v pátek 25. listopadu. Na místo se tento týden v pondělí a v úterý vrátili také pracovníci Astronomického ústavu AV ČR. „Určitě se bude v pátrání pokračovat, dokud nás nevyžene sníh,“ poznamenal Holenda.

Foto: Lukáš Shrbený, Astronomický ústav AV ČR

Jak by mohl vypadat nalezený meteorit. V tomto případě se jedná o meteorit Žďár nad Sázavou o hmotnosti 40 gramů v nálezové pozici.

Hledači se podle něho zatím spoléhají jen na vlastní oči, i když by bylo teoreticky možné využít i detektor kovu. Podle rozboru světla je přítomnost železa možná. „V této fázi je ale určitě lepší hledat jen očima. Záruka toho, že to zabere na detektor, se nedá dát, dokud se nenajde první kousek,“ řekl Holenda.

Jasný jako úplněk, ale špatně viditelný kvůli počasí

Velmi jasný meteor, tzv. bolid, proletěl podle Astronomického ústavu nad jižními Čechami a Vysočinou časně ráno 10. listopadu. Podle vědců dosáhl minimálně jasnosti Měsíce v úplňku. Kvůli husté oblačnosti byl ale špatně viditelný pro náhodné pozorovatele i přístroje. Přesto ho díky jeho záři zachytily některé kamery. Odborníci z toho usoudili, že se dostal hluboko do atmosféry a mohl spadnout na zemský povrch.

Úspěch českých výpočtů: Meteorit Pusté Úľany nalezen v předpovězené oblasti

Věda a školy

Přímo snímky pro média astronomové nemají. „Běžně fotografie bolidů uvádíme, ale bylo opravdu špatné počasí a Astronomický ústav AV ČR má jen nevalné fotky přes oblačnost - spíše jsme pracovali s měřeními jasu kamerami přes řídkou oblačnost,“ vysvětlil Novinkám Suchan.

Foto: Astronomický ústav AV ČR, Google Earth

Průmět zaznamenané části dráhy bolidu na mapu (žlutá šipka). Ve skutečnosti byla dráha skloněná 25 stupňů k zemskému povrchu a byla dlouhá přes 150 km. Čtverci s černým středem jsou označeny polohy stanic České bolidové sítě a bolid byl zaznamenán kamerami na stanicích Šindelová, Růžová a z nejbližší stanice Kunžak.

Podle zprávy zpracované Pavlem Spurným, Jiřím Borovičkou a Lukášem Shrbeným z oddělení meziplanetární hmoty Astronomického ústavu by se měly meteority nacházet v asi desetikilometrovém pásu širokém 300 metrů mezi obcemi Švábov, Batelov, Boková a Jezdovice na Jihlavsku. Největší by mohly vážit až 100 gramů.

Foto: Astronomický ústav AV ČR, Google Earth

Detail oblasti, kde by se mohly nacházet meteority. Meteority různých hmotností lze očekávat v různých částech oblasti. Vyznačena jsou teoretická místa dopadu meteoritů o hmotnostech od 10 do 100 gramů. Není však známo, jak velké ve skutečnosti dopadly.

Pokud by se našly, zařadily by se do exkluzivní kategorie meteoritů s rodokmenem. Těch je z tisíců známých meteoritů na světě jen asi 40.

Patří k nim i ty nalezené na přelomu roku 2014 a 2015 na Žďársku. „V celé pádové oblasti se našly tři a já jsem našel ten první, vážil 6,2 gramu,“ zmínil Holenda.

U bolidu v Příbrami v roce 1959 astronomové vůbec poprvé na světě vypočetli místo dopadu. Další podobné meteority byly v České republice nalezeny u Benešova, Morávky nebo u Hradce Králové.

V roce 2014 zasáhl Zemi mezihvězdný objekt, spočívá zřejmě na dně oceánu. Vědci ho chtějí najít

Věda a školy

Reklama

Výběr článků

Načítám