Hlavní obsah

Úspěch českých výpočtů: Meteorit Pusté Úľany nalezen v předpovězené oblasti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Letos 25. června, přesně v 19:54:16-19 SELČ, proletěl nad jihozápadem Slovenska velmi jasný meteor, tzv. bolid, který podle analýz českých odborníků skončil pádem meteoritů. Jeden z nich byl dva měsíce poté nalezen, informoval nyní tiskový tajemník Astronomického ústavu Akademie věd ČR Pavel Suchan.

Foto: Mateusz Zmija

Meteorit Pusté Úľany o hmotnosti 8,6 gramu, který nalezl 20. srpna polský hledač Mateusz Zmija ve vypočtené pádové oblasti. Na snímku je meteorit v nálezové pozici na poli východně od Pustých Úľan.

Článek

Bolid mohl být spatřen nejlépe z jižní Moravy.

„Protože byl ale ještě bílý den, fotografické kamery bolidové sítě provozované naším ústavem ještě nepracovaly, nicméně na téměř všech stanicích naší bolidové sítě máme instalované doplňkové videokamery a ty jsou v provozu i ve dne. Tyto kamery sice pokrývají většinou jen menší část oblohy, shodou příznivých okolností ale bolid letěl tak vhodně, že byl zaznamenán na obou stanicích, které máme na jižní Moravě, a to ve Veselí nad Moravou a Kuchařovicích u Znojma,“ popsal Pavel Spurný z oddělení meziplanetární hmoty Astronomického ústavu AV ČR.

Nad Českem zazářil bolid, v Rakousku „pršely“ meteority

Věda a školy

Z těchto dvou záznamů astronomové určili všechny základní parametry průletu bolidu atmosférou - mj. kde a jak rychle letěl a odkud přiletěl, rovněž kam mohly jeho zbytky případně dopadnout.

„Ukázalo se, že bolid pronikl hluboko do atmosféry, což nasvědčovalo tomu, že došlo k pádu meteoritů na zemský povrch,“ doplnil Spurného kolega, astronom Jiří Borovička.

O této události a pravděpodobném pádu meteoritů Češi informovali kolegy z Astronomického ústavu SAV v Tatranské Lomnici, kteří na projektu Evropské bolidové sítě přímo spolupracují, později i kolegy z Univerzity Komenského v Bratislavě. Dodatečně se ještě podařilo dohledat záznam ze slovenské stanice Hurbanovo.

Oblohu u východní hranice rozčísl velmi dlouhý bolid

Věda a školy

„Podrobnější popis bolidu spolu s předpokládanou pádovou oblastí jsme uveřejnili až po dohodě se slovenskými kolegy, kteří mezitím navštívili určenou pádovou oblast a provedli základní průzkum terénu a také informovali vedení obce Pusté Úľany, v jejímž katastru předpovězená pádová oblast leží,“ shrnul Borovička.

Z prvotního průzkumu se ukázalo, že pádová oblast je z podstatné části zemědělsky obdělávaná půda, a protože k pádu došlo v období, kdy na většině polí a luk byla vysoká vegetace, tak bylo zřejmé, že toto území bude velmi obtížné systematicky prohledávat. Proto předběžnou pádovou oblast zveřejnili, aby se zvýšila šance na nalezení meteoritu.

Polský amatérský hledač

Nakonec byl jeden meteorit vážící pouhých 8,6 gramu po téměř dvou měsících od pádu v sobotu 20. srpna v předpovězené oblasti nalezen.

Ranní oblohu nad Utahem rozzářil meteor. Kámen našli za pár dní

Koktejl

Stalo se tak po značném úsilí polského amatérského hledače Mateusze Zmiji, který tak byl odměněn za vytrvalost, když v nepříliš přehledném terénu během několika dnů hledání nachodil více než 50 kilometrů.

Jak je vidět na fotografii, meteorit nakonec nalezl na již sklizeném a podmítnutém poli.

„Je to v oblasti, která odpovídá naší předpovědi pro danou hmotnost. Musíme vyzdvihnout, jak profesionálně se mladý polský nálezce zachoval - jednak perfektně zdokumentoval svůj nález a poté neprodleně nález ohlásil a meteorit předal slovenským kolegům z Fakulty matematiky, fyziky a informatiky Univerzity Komenského v Bratislavě pod vedením Juraje Tótha, kteří zajišťují vědecké analýzy tohoto vzácného meteoritu,“ poznamenal Spurný.

Poprvé byl zaznamenán dopad meteoritu na jiné planetě. Sonda to „slyšela“

Věda a školy

Jedná se tak o další vzácný nález, tzv. meteorit s rodokmenem - meteorit, jehož průlet atmosférou byl přístrojově zaznamenán a ke kterému známe dráhu ve Sluneční soustavě. Meteorit byl zatím neoficiálně pojmenován Pusté Úľany a je to po meteoritu Košice z roku 2010 druhý takový případ meteoritu s rodokmenem, který byl nalezen na území Slovenska.

Ondřejovští astronomové se podílejí na misi NASA proti asteroidu. K úderu dojde příští týden

Věda a školy

Mimořádnost nálezu podtrhuje fakt, že celkový počet těchto velmi vzácných meteoritů na celém světě je kolem 40.

„Dohromady se tým vědců z Astronomického ústavu AV ČR zcela či alespoň významnou měrou podílel na kompletním popsání více než poloviny všech těchto případů,“ připomněl na závěr Lukáš Shrbený z daného institutu sídlícího na hvězdárně v Ondřejově.

Reklama

Výběr článků

Načítám